Most Popular


Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 10:08

Σκηνικό πολέμου στην ανατολική Ουκρανία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

40.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Διάλογος κωφών Ρώσων-δυτικών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το «διπλωματικό γάντι» στη Μόσχα πετά η Ουάσινγκτον. Το Κίεβο έστειλε τελεσίγραφο στους αυτονομιστές και απείλησε με στρατιωτική επέμβαση. Για «εγκληματική» απόφαση κάνει λόγο η Μόσχα.


     

Η μία μετά την άλλη, πόλεις στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, περνούν στα χέρια ένοπλων ρωσόφωνων, «γλιστρώντας» μακριά από τον έλεγχο του Κιέβου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις καταλήψεις έχουν ένοπλοι με ρωσικής κατασκευής όπλα που φορούν στρατιωτικές στολές, χωρίς διακριτικά.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 48ωρο, στο «τρίγωνο» Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ-Χαρκόβου προστέθηκαν το Σλαβιάνσκ, το Κραματόρσκ, η Μαριούπολη, το Ζαπορίζια, το Κράσνι Λίμαν και το Γενάκιγεβε, όπου κυβερνητικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα κατελήφθησαν από ομάδες διαδηλωτών κι ενόπλων, που ζητούν αυτονόμηση των περιοχών τους εδώ και τώρα.

Πιο εκρηκτική η κατάσταση στο Ντονέτσκ και στο Σλαβιάνσκ, όπου ρωσόφωνοι αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας αντάλλαξαν πυρά, με απολογισμό τουλάχιστον δύο νεκρούς (και από τις δύο πλευρές) και 9 τραυματίες.

Βρετανός πρέσβης: 40.000 Ρώσοι στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα

Ο πρέσβης της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα πολύ καλά εξοπλισμένα κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Συγκρούσεις στο κέντρο του Χάρκοβο

«Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή των συνόρων με την Ουκρανία, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 35.000 και 40.000 στρατιωτών. Τα ρωσικά στρατεύματα είναι εξοπλισμένα με μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβολικό και μονάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης».

« Τα στρατεύματα αυτά είναι ένας αριθμός επιπλέον των 25.000 στρατιωτών της Ρωσίας που μεταφέρθηκαν παράνομα στην Κριμαία», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ κατά την ομιλία του στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

Το «διπλωματικό γάντι» στη Μόσχα πετά η Ουάσινγκτον

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε χθες (Κυριακή) «κατάλογο» με τους 10 ψευδείς ισχυρισμούς, όπως αναφέρει, τους οποίους χρησιμοποίησε η Ρωσία προκειμένου να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της περιοχής της Κριμαίας τον περασμένο μήνα.

«Η Ρωσία συνεχίζει με μια λανθασμένη και επικίνδυνη ρητορική για να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές της στην Ουκρανία», αναφέρει η έκθεση-κατάλογος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τίτλο: « Η ρωσική μυθιστοριογραφία: Το σίκουελ των δέκα πιο ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την Ουκρανία».

Στην έκθεση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τη Μόσχα, Ρώσοι πράκτορες έδρασαν στην Ουκρανία και η Ρωσία βοήθησε στις εξεγέρσεις, προσθέτοντας ότι, παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι διέταξε μερική αναδίπλωση των στρατευμάτων της που συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν σημαντική κίνηση απομάκρυνσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα. Τ

Διάλογος «κωφών» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σε διάλογο κωφών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξελίχθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε στη Νέα Υόρκη (ξημερώματα ώρα Ελλάδας), με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

O πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό συζητά, στο περιθώριο της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, με τον Βρετανό πρέσβη Μαρκ Λάιαλ Γκραντ και την εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ

Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ για «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλορωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία.

«Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε, δε, από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε «να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει πραγματικός διάλογος».

Καταγγέλλοντας την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα», η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια» στην ανατολική Ουκρανία .

«Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κριμαία», είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση».

Ουκρανικό τελεσίγραφο στους ενόπλους

Η ουκρανική κυβέρνηση όρισε προθεσμία μέχρι τις 09.00 τοπική ώρα προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Πάνοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ

Ο πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντ Τουρτσίνοφ, δήλωσε νωρίτερα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος ότι έχει δώσει εντολή για μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού.

Για «εγκληματική διαταγή» κάνει λόγο η Μόσχα

Η Ρωσία κάλεσε την ηγεσία του Κιέβου να σταματήσει «τον πόλεμο εναντίον του λαού της», εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της για τις απειλές της κυβέρνησης ότι θα προσφύγει στον στρατό για να θέσει τέλος στις ταραχές στην ανατολική περιοχή της χώρας.

«Απαιτούμε από τη σπείρα του Μαϊντάν, που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο εναντίον του λαού της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς.

«Η εγκληματική διαταγή του Τουρτσίνοφ για προσφυγή στον στρατό για την καταστολή των διαμαρτυριών προκαλεί αποτροπιασμό», είπε αντιδρώντας στην ανακοίνωση του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας. «Αυτήν τη στιγμή, από τη Δύση εξαρτάται η δυνατότητα αποφυγής ενός εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

 http://www.efsyn.gr/?p=189681