Most Popular


Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 13:04

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Συρία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ρωσία :Τυχόν επίθεση θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου


Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που ερευνούν την εγκυρότητα των κατηγοριών για επίθεση με χημικά όπλα από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία εγκατέλειψαν τη χώρα, λίγες ώρες αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι έτοιμος για «δράσεις περιορισμένης έκτασης». Ακόμη ένα αμερικανικό πολεμικό σκάφος-το έκτο-είναι πλέον σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

φωτ: AFP φωτ: AFP


Το Βερολίνο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία παρά μόνον εάν υπάρχει εξουσιοδότηση του ΟΗΕ λέει η Αγκελα Μέρκελ.

12:40

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και επίσημη ενημέρωση του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση ζητά ο Πάνος Καμμένος αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία.
 

12:30

Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα συμμετάσχουμε και δεν θα παράσχουμε μέσα για οποιαδήποτε επιχείρηση στη Συρία.

Έξι αντιτορπιλικά σε ετοιμότητα

Τα συνολικά έξι αντιτορπιλικά είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ και θα μπορούσαν να κατευθυνθούν κατά της Συρίας στο πλαίσιο ενός «περιορισμένου, ακριβούς» πλήγματος, όπως ανακοίνωσαν στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το USS San Antonio είναι ένα αμφίβιο σκάφος, που μεταφέρει αρκετούς εκατοντάδες πεζοναύτες, οι οποίοι βρισκόταν στην περιοχή για διαφορετικό σκοπό και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν υπάρχει σχέδιο να αποβιβαστούν στην ξηρά οι δυνάμεις αυτές. Το σκάφος πέρασε την Πέμπτη τη διώρυγα του Σουέζ, προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα και την Παρασκευή έλαβε διαταγές να παραμείνει δίπλα στα αντιτορπιλικά, σύμφωνα με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
 

ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε δύο εβδομάδες

Η ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ, που ερευνά την εγκυρότητα των κατηγοριών για επίθεση με χημικά όπλα από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό, έφθασε το πρωΐ του Σαββάτου στον Λίβανο. Η Ύπατη Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άνγκελα Κάνε θα ενημερώσει το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για τα πεπραγμένα της ομάδος των επιθεωρητών.

Ο ίδιος, ενημερώνοντας τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,(Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσίας και ΗΠΑ) δήλωσε ότι μπορεί να απαιτηθούν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, για να εξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων, που συγκέντρωσαν οι επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού στη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ότι ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για πιθανά χτυπήματα είναι δυνατόν να ανοίξει μετά την αποχώρηση των ειδικών του ΟΗΕ από τη Συρία.

Αρνείται τις κατηγορίες η Δαμασκός

Το καθεστώς της Συρίας χαρακτήρισε αβάσιμες οι κατηγορίες του Τζον Κέρι περί χρήσης χημικών όπλων από την πλευρά του και σημείωσε ότι πρόκειται για μια «απελπισμένη προσπάθεια» από πλευράς αμερικανικής διπλωματίας ώστε να δικαιολογήσει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Δαμασκού.

ΗΠΑ-Γαλλία, συμμαχία και η Ρωσία απέναντι

Οι πρόεδροι της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να φέρει προ των ευθυνών του το συριακό καθεστώς και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να καταγγείλουν τη χρήση χημικών», ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε σχετική ανακοίνωση, λίγες ώρες μετά από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Στον αντίποδα, η Ρωσία κατήγγειλε τις δηλώσεις Ομπάμα σχετικά με μια πιθανή «περιορισμένης, κλίμακας στρατιωτική δράση» κατά της Συρίας κάνοντας λόγο για απαράδεκτες απειλές. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας , Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, «η μονομερής χρήση βίας» που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τον Λουκάσεβιτς αυτό θα περιέπλεκε και θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας, ενώ θα προκαλούσε πρόσθετες απώλειες.

(Πηγή: BBC, AFP, ΑΜΠ)
via http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=383199