ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 08:36

Κεφαλονιά: Μπουρμπουρέλια ή Πολυσπόρια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κεφαλονιά: Μπουρμπουρέλια ή Πολυσπόρια Κεφαλονιά: Μπουρμπουρέλια ή Πολυσπόρια

Τα μπουρμπουρέλια είναι μίγμα διαφόρων δημητριακών όπως σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια τα οποία μαγειρεύονται παραδοσιακά στην Κεφαλονιά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Το έθιμο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της εποχής της σποράς και γι' αυτό η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, ενώ αποτελεί συνέχιση της προσφοράς καρπών στην αρχαία ελληνίδα θεά Δήμητρα ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει καλή σοδειά.


Τα μπουρμπουρέλια συνήθως βράζονται σκέτα με νερό σε χαμηλή φωτιά.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Άννα-Μαρία Σίμσον, "Βότανα, Δέντρα και Παραδόσεις της Κεφαλονιάς", Εκδόσεις Εταιρίας Φίλων Αρχαίας Σοφίας (ΕΠΤΑ), 2η έκδοση 2003, σελ. 112.
via http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%B1

Μπουρμπουρέλια ή Πολυσπόρια - Κεφαλονιά. H συνταγή.


ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια του καφέ φασόλια
2 φλιτζάνια του καφέ φακές
2 φλιτζάνια του καφέ ρεβίθια
2 φλιτζάνια του καφέ μπιζέλια
2 φλιτζάνια του καφέ σιτάρι
2 φλιτζάνια του καφέ καλαμπόκι
2 φλιτζάνια του καφέ κουκιά
2 φλιτζάνια του καφέ μαυρομάτικα φασόλια
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε από βραδύς σε αρκετό νερό τα φασόλια, τα ρεβύθια, το στάρι και τα κουκιά.

Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα όσπρια μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 1/2 ώρα.

Μόλις βράσουν τα αλατίζουμε, σερβίρουμε με λίγο φρέσκο πιπεράκι και αν θέλουμε ραντίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο. Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και χυμό από λεμόνι. Δίπλα στο πιάτο μπορούμε να βάλουμε και ένα ξερό κρεμμύδι σπασμένο με το χέρι.

Το φαγητό συνδυάζεται τέλεια και με λακέρδα ενώ του πάει η ρακή και το μπρούσκο κρασί!



Πηγή: Νηστικό Αρκούδι, www.toarkoudi.gr & kefaloniapress.gr



ΠΡΟΣΟΧΗ!!
Η κατανάλωση κουκιών μπορεί να προκαλέσει σε μερικά άτομα κυάμωση, η οποία εκδηλώνεται με αιμολυτική αναιμία (καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων), μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο και προκαλείται λόγω της κληρονομικής έλλειψης του ενζύμου G6PD, από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι τοξικοί παράγοντες που προκαλούν την κυάμωση βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στα χλωρά κουκιά και στα μόλις συγκομισθέντα ξερά, ενώ με την πάροδο του χρόνου αποθήκευσης μειώνονται. Σήμερα, ωστόσο, μια απλή εξέταση αρκεί για να γνωρίζει κανείς αν μπορεί να καταναλώσει φρέσκα κουκιά χωρίς προβλήματα.

Πηγή: Άρθρο: "Γνωριμία με ένα φυτό: Κουκιά από τον κήπο στο πιάτο μας" του Ηλία Καντάρου, Περιοδικό ΟΙΚΟ, Εφημερίδα Καθημερινή, Ιούλιος 2011
via http://users.sch.gr/mfanarioti/SYNTAGES/Katalogos/ospria/bourbourelia.html