ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 13:34

Σαν σήμερα: Το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα όλων των εποχών H τραγωδία με τους 25.000 νεκρούς στην πόλη Μποπάλ (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σαν σήμερα: Το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα όλων των εποχών H τραγωδία με τους 25.000 νεκρούς στην πόλη Μποπάλ (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ) Σαν σήμερα: Το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα όλων των εποχών H τραγωδία με τους 25.000 νεκρούς στην πόλη Μποπάλ (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Από την ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΒΟΥ

Στις 3 Δεκεμβρίου του 1984 πάνω από 40 τόνοι ισοκυανικού μεθυλίου, ενός χημικού εκατοντάδες φορές τοξικότερου από το υδροκυάνιο, διέρρευσαν από ένα εργοστάσιο φυτοφαρμάκων στο Μποπάλ της Ινδίας, σκοτώνοντας άμεσα τουλάχιστον 3.800 ανθρώπους και προκαλώντας σημαντικές βλάβες και πρόωρη θνησιμότητα σε ακόμη περισσότερους.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1984, ώρα 11 το βράδυ και ενώ οι περισσότεροι από το ένα εκατομμύριο κατοίκων του Μποπάλ κοιμούνταν, μπήκε νερό μέσα στη δεξαμενή 610 όπου ήταν αποθηκευμένο το ισοκυανικό μεθύλιο.


Τη δεκαετία του 1970, η κυβέρνηση της Ινδίας άρχισε μια πολιτική ενθάρρυνσης επενδύσεων από ξένες εταιρείες στην τοπική βιομηχανία. Η Union Carbide Corporation (UCC) με έδρα το Τέξας, ήταν μία από αυτές. Η εταιρεία κλήθηκε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για την δημιουργία του Sevin, ενός φυτοφαρμάκου που χρησιμοποιoύνταν σχεδόν σε όλη την Ασία. Ως μέρος της συμφωνίας, η κυβέρνηση της Ινδίας θα είχε ποσοστό 22% στη θυγατρική της εταιρείας, Union Carbide India Limited.


Συνέχεια στο http://www.lifo.gr/team/sansimera/53547