ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 18:19

Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση για νέα παράταση της προθεσμίας, καθώς δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια. Χρεωστικές, σχεδόν στο σύνολό τους, οι δηλώσεις που μπαίνουν στο τις τελευταίες ώρες, με αυξημένο μάλιστα φόρο .Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, 14 Ιουλίου, εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία που όρισε τουπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.  Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι χθες (Σάββατο), είχαν υποβληθεί 5.450.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.700.000 δηλώσεων.

Το διάστημα έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θεωρείται επαρκές για την υποβολή των υπολοίπων δηλώσεων, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο Taxis λόγω του όγκου των δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως την Κυριακή θα υποβληθούν άλλες 100.000 φορολογικές δηλώσεις μέσω του TAXIS net και τη Δευτέρα (τελευταία μέρα της προθεσμίας) θα ολοκληρωθεί η κανονικά διαδικασία υποβολής του συνόλου των δηλώσεων.

Συνεπώς, στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση για νέα παράταση της προθεσμίας – εξάλλου δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια.

Οι προθεσμίες πληρωμής

Στις 30 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου (οι επόμενες δύο είναι τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου). Όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, αλλά το ποσό είναι κάτω από 300 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ, έχουν περιθώριο να καταβάλουν τον φόρο μέχρι το τέλος Αυγούστου, χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

Η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης επισύρει πρόστιμα και προσαυξήσεις σύμφωνα με τον νόμο.

diloseis-foros

Αυξάνονται τα χρεωστικά εκκαθαριστικά

Οι δηλώσεις που μπαίνουν στο σύστημα τις τελευταίες ώρες είναι σχεδόν στο σύνολό τουςχρεωστικές, με αυξημένο μάλιστα φόρο. Μέσα σ’ ένα 24ωρο, 67.182 φορολογούμενοι που υπέβαλαν δηλώσεις, καλούνται να πληρώσουν 136 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μέσο φόρο άνω των 2.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων στις 14 Ιουλίου εξαρτάται και η καταβολή της επόμενης δόσης του «κοινωνικού μερίσματος», η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Τρεις μήνες από την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων (14 Οκτωβρίου) λήγει και η προθεσμία για την υποβολή του «πόθεν έσχες» από τους υπόχρεους (δικαστικούς, κρατικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους κ.ά.).

http://www.efsyn.gr/?p=216688