ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 13:21

Χημικά Συρίας: παρεμβάσεις από την Κρήτη μέχρι τα Κύθηρα – Ψήφισμα από τους “σοφούς” της Βουλής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εντείνονται οι πιέσεις φορέων και τοπικών κοινωνιών προς την κυβέρνηση ώστε να αποτραπεί έστω και στο παρά πέντε η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο θάλασσα.

Στην Κρήτη πραγματοποιείται συνάντηση φορέων στις Μοίρες Ηρακλείου, τα Κύθηρα ζητούν ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ σε παρέμβαση προχώρησε και η ένωση πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών.

—Συνάντηση στην Κρήτη

Συνάντηση πραγματοποιούν αύριο στις 7.30 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Φαιστού στις Μοίρες φορείς που αντιδρούν στην καταστροφή των χημικών της Συρίας.

Ειδικότερα, τη συνάντηση συνδιοργανώνουν η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή κατά των χημικών της Συρίας, μετά από πρωτοβουλία του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς, το Σύλλογο Ψαράδων του Κόκκινου Πύργου και τον Σύλλογο Αλιέων του Λέντα.

Κυρίαρχο θέμα της συζήτησης είναι η «εξουδετέρωση» όπως την χαρακτηρίζουν των των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Τους τελευταίους πέντε μήνες, έχει οργανωθεί από τις συντονιστικές επιτροπές της Κρήτης, και έχει πραγματοποιηθεί, μια σειρά δράσεων. Όλες αυτές οι δράσεις θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν αν δεν υπήρχε η ενεργός συμμετοχή των συμπολιτών μας, καθώς επίσης και η ουσιαστική συνδρομή της εκκλησίας και πολλών φορέων, επιμελητηρίων, συλλόγων κλπ του νησιού» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του συντονιστικού όπου και προστίθενται τα εξής:

•  η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ένα από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη

• είναι, σε μεγάλο βαθμό, απρόβλεπτο το είδος και το μέγεθος των επιπτώσεων στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στους πληθυσμούς που κατοικούν στα Μεσογειακά παράλια

• είναι απολύτως προβλέψιμες οι αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των περιοχών αυτών

• ακόμα και υψηλού βαθμού ασφαλείας μέθοδοι επεξεργασίας τοξικών ουσιών, όπως κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι αυτές που έχουν επιλεγεί, δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα κρίσιμου ατυχήματος.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους λέμε όχι στην ”εξουδετέρωση” των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο με υψηλής απροσδιοριστίας πιλοτικά προγράμματα καθώς αυτά προορίζονται να εφαρμοστούν σε φυσικό περιβάλλον πολλών μεταβλητών, αστάθειας και αβεβαιότητας» τονίζεται καταληκτικά στην ανακοίνωση με την επισήμανση ότι η Μεσόγειος, , είναι μια κλειστή θάλασσα που δεν χωρά άλλα ανθρώπινα ανεύθυνα και επικίνδυνα πειράματα.

—Στα Κύθηρα

Εντωμεταξύ και στα Κύθηρα, για πρώτη φορά σε θεσμικό επίπεδο, εκδηλώνεται πλέον ενδιαφέρον για το ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης ζήτησε συνάντηση για το ζήτημα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, για να ενημερωθεί ότι αρμόδιο υπουργείο είναι το ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το kithiraikanea, ο κ. Χαρχαλάκης θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα “καθώς το ζήτημα αυτό απασχολεί έντονα τους Κυθηρίους και Αντικυθηρίους και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί με την προσήκουσα σοβαρότητα” όπως αναφέρεται σχετικά.
—Παρεμβαίνει η ένωση τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών

Για το εν λόγω θέμα συνεδρίασε την Κυριακή (15/6) το απόγευμα η Ένωση Ελλήνων τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, υπό την προεδρία του πρώην βουλευτή Κωνσταντίνου Πυλαρινού, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια και διευθυντής του γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
Το ομόφωνο ψήφισμα της συγκεκριμένης Ενώσεως, που λειτουργεί ατύπως και ως μία μορφή «γερουσίας των σοφών» ελλείψει συνταγματικής πρόνοιας, κάνει λόγο για ευθεία παραβίαση σωρείας κανόνων του ελληνικού και διεθνούς δικαίου με ευθύνη των οργάνων της ελληνικής Πολιτείας, κατά την αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της μεταφοράς και καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, με τη διαδικασία υδρόλυσής τους, στα ανοιχτά της νότιας Κρήτης.
Μάλιστα τα μέλη της Ενώσεως Ελλήνων τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών απευθύνουν έκκληση προς την «υπόλογο», όπως την αποκαλούν, ελληνική κυβέρνηση, προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες, την επιστημονική κοινότητα, τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κρήτης και τους ευαίσθητους για το περιβάλλον διεθνείς Οργανισμούς για συναντίληψη και δράση.
Αιτούνται επιπλέον την αναβολή των παράλογων και επικίνδυνων ενεργειών που ευθέως μας απειλούν και απαιτούν την άμεση και πλήρη ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού.
Το πλήρες κείμενο του σχετικού ψηφίσματος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Έχουν διαπραχθεί – και αυτή την ώρα συνεχίζουν να διαπράττονται – μια σειρά σοβαρών παραβιάσεων του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, με ευθύνη των οργάνων της ελληνικής Πολιτείας, κατά την αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της μεταφοράς και καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, με τη διαδικασία υδρόλυσής τους, στα ανοιχτά της νότιας Κρήτης.
Η απόκρυψη από την ελληνική κοινωνία των κινδύνων που περιέχει αυτό το εγκληματικό εγχείρημα του ΟPCW (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), του οποίου τη διευκόλυνση υλοποίησης αρνήθηκαν όλες οι όμορες της Συρίας χώρες, ακόμη και οι σκανδιναβικές (αισθανόμενες τις ευθύνες τους απέναντι στους λαούς τους), πέραν των πολιτικών και ποινικών ευθυνών, είναι ένα τεράστιο θέμα ασφάλειας και προστασίας της χώρας και αυτής της ίδιας της ύπαρξής της.
Τυχόν ατύχημα κατά τη μεταφορά ή τη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών όπλων στην ευρύτερη δική μας περιοχή θα σημαίνει καταστροφή μεγαλύτερης έκτασης εκείνης του Τσέρνομπιλ και αχρήστευση της γεωγραφικής περιοχής μας για δεκαετίες!
Κάνουμε έκκληση προς την υπόλογο ελληνική κυβέρνηση, προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες, την επιστημονική κοινότητα, τις Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κρήτης και τους ευαίσθητους για το περιβάλλον διεθνείς Οργανισμούς για συναντίληψη και δράση.
Ζητούμε την αναβολή των παράλογων και επικίνδυνων ενεργειών που ευθέως μας απειλούν και απαιτούμε την άμεση και πλήρη ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού».
http://www.econews.gr/2014/06/17/ximika-syrias-kythira-kriti-115567/