ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 19:35

Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη
ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ, ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη - «Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα πυρά δύο αγνώστων σε καφετέρια της Κοπεγχάγης όπου πραγματοποιείτο συζήτηση σχετικά με τη βλασφημία, στο οποίο μιλούσε ο Γάλλος πρέσβης και παρευρίσκετο ο Λαρς Βιλκς, ο σκιτσογράφος που το 2007 στοχοποιήθηκε από τους φανατικούς ισλαμιστές για σκίτσα που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ.

Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη - «Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους δύο δράστες να άδειασαν τα αυτόματά τους στην βιτρίνα της γεμάτης από κόσμο καφετέριας, όπου γινόταν η εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο. Συνολικά φέρεται να έριξαν περίπου 40 σφαίρες.

Η ταυτότητα του νεκρού δεν είναι προς το παρόν γνωστή, ενώ οι τραυματίες είναι οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Στο λογαριασμό του twitter που διατηρεί ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ζιμερέι, εμφανίστηκε λίγο αργότερα μήνυμα που αναφέρει ότι δεν υπέστη κανένα τραυματισμό.

Ο Σουηδός σκιτσογράφος Λαρς Βικς, που βρισκόταν επίσης στο χώρο, είναι από τους πλέον στοχοποιημένους του κλάδου του, καθώς κυκλοφορεί φυλασσόμενος λόγω των απειλών που έχει δεχθεί για τη ζωή του. Αιτία είναι τα σκίτσα στα οποία σατίρισε στο παρελθόν τον Μωάμεθ, ειδικά μάλιστα ένα του 2007, στο οποίο τον απεικόνιζε ντυμένο σαν σκύλο.

Ενα από τα σκίτσα του Βιλκς στο οποίο ο Μωάμεθ αναπαριστάται ως αδέσποτος σκύλος
Ενα από τα σκίτσα του Βιλκς στο οποίο ο Μωάμεθ αναπαριστάται ως αδέσποτος σκύλος


Η περιοχή γύρω από το καφέ έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν εστιάσει τις έρευνές τους σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης.

«Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

Φονική επίθεση σε εκδήλωση για σκιτσογράφο στην Κοπεγχάγη - «Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»

«Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο Ζιμερέ. «Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200», υποστήριξε ο γάλλος πρεσβευτής. «Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος ... Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», όπως προσέθεσε.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64140248