ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 13:32

Δεν βρέθηκε κάτι για εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε η TOTAL

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν βρέθηκε κάτι για εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε η TOTAL Δεν βρέθηκε κάτι για εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε η TOTAL

Η εταιρεία προσθέτει ότι έχει αρχίσει συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για πιθανό πρόγραμμα επιπλέον εξερευνήσεων στην περιοχή, χωρίς να δίδει οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες και χωρίς να αναφέρει αποχώρησή της από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, το πρωί της ο κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ.

Απογοήτευση και σοβαρό προβληματισμό δημιουργεί η μη εξεύρεση, καταρχήν, γεωτρήσιμων γεωλογικών δομών στα οικόπεδα 10 και 11 από την γαλλική εταιρεία TOTAL και η πρόθεση της εταιρείας να εγκαταλείψει την κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει το ΑΚΕΛ.

Η μη εξεύρεση κοιτασμάτων, αναφέρεται, στα οικόπεδα 10 και 11 σ' αυτό το στάδιο «δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως το τέλος των προσπαθειών για έρευνα και αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας»
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5201276/den-brethhke-otidhpote-gia-eksoryksh-sthn-kypriakh-aoz-anakoinwse-h-total/


Τι σημαίνει για τα ελληνικά πετρέλαια η αποχώρηση της γαλλικής Total από την Κύπρο
Γιώργος Φιντικάκης


Δεν βρέθηκε κάτι για εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε η TOTAL
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο εβδομάδες από τότε που ο ξένος οίκος "Wood Mackenzie" έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικές αποχωρήσεις πετρελαϊκών εταιρειών από πεδία εξορύξεων διεθνώς λόγω της ραγδαίας πτώσης της τιμής του πετρελαίου, και τα δείγματα ολόενα και πληθαίνουν.

Τελευταίο κρούσμα είναι αυτό που συνέβη στη γειτονιά μας, και συγκεκριμένα στην Κύπρο, όπου η γαλλική Total ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αποχώρησή της από τα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία και τις έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση.

Σαν επίσημη αιτία εμφανίζεται το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα έρευνες για την Total ολοκληρώθηκαν «χωρίς να βρει οτιδήποτε για εξόρυξη», ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, και επομένως η εταιρεία προτιμά να «σπάσει» τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την πραγματοποίηση δύο ακόμη γεωτρήσεων, καταβάλλοντας στο Κυπριακό Δημόσιο το 10% της δαπάνης.

Στην πραγματικότητα όμως πίσω από την πρόθεση των Γάλλων να αποχωρήσουν βρίσκεται το γεγονός ότι στο σημερινό περιβάλλον πολύ χαμηλών τιμών πετρελαίου εταιρείες σαν τη Total «αξιολογούν πλέον ποια είναι τα οικόπεδα που έχουν ανά τον κόσμο και βάζουν προτεραιότητες», όπως ανέφερε ο πρώην διευθυντής ενέργειας του Κυπριακού υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασσίνης.

«Φαίνεται ότι οι περιστάσεις αυτές αλλά και τα βάθη στα οποία γίνονται οι έρευνες, δεν αποτελούν για την Total υψίστης προτεραιότητας λόγους ώστε να διαθέτει τα οικόπεδα 10 και 11 και να κάνει έξοδα σε αυτά», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση περί αποχώρησης της Total από την Κύπρο, ήρθε την ημέρα που ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Patrick Pouyanne ανακοίνωνε ότι λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου περικόπτονται κατά 30% οι επενδύσεις του ομίλου για έρευνες παγκομσίως κατά 10% οι συνολικές δαπάνες του γαλλικού κολοσσού.

Πέραν των κυπριακών οικοπέδων, οι περικοπές αφορούν και την παρουσία της Total σε αμερικανικά πεδία shale gas στην ανατολική ακτή, καθώς επίσης και σε πεδία στη Βρετανική Βόρεια θάλασσα.

«Η σημερινή τιμή των 50 δολαρίων μεταφράζεται σε μείωση επενδύσεων, όχι μόνο στην έρευνα και παραγωγή, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας», προσέθεσε ο Γάλλος μάνατζερ, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της τιμής του θα πάρει καιρό.

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά για την Ελλάδα; Οτι ανεξάρτητα αν ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον γίνει κυβέρνηση ακυρώσει τους εν εξελίξει διαγωνισμούς σε Δ. Ελλάδα, Ιόνιο και Κρήτη αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο, τα νέα όσον αφορά την προσέλκυση μεγάλων παικτών δεν είναι καλά. Ειδικά αν οι προς έρευνα περιοχές έχουν πολλά σημεία με μεγάλα βάθη, σαν αυτά στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, και είναι παντελώς ανεξερεύνητες.

Πρόκειται για κινήσεις που έρχονται σιγά- σιγά να προσγειώσουν τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί έπειτα από τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών προ 2ετίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να υποστηρίζουν ότι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει και να επαναπροκηρύξει τους διαγωνισμούς επειδή διαφωνεί με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ίσως να μην είναι και τόσο κακή ιδέα.

Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι ότι εφόσον τηρηθούν τα σημερινά χρονοδιαγράμματα (6η Φεβρουαρίου για Δ. Ελλάδα, Μάιος για Ιόνιο-Κρήτη), η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, είναι πολύ πιθανό να περιορίσει σημαντικά την προσέλευση.

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5201476/ti-shmainei-gia-ta-ellhnika-petrelaia-h-apoxwrhsh-ths-gallikhs-total-apo-thn-kypro/