ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 07:42

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Παναγιώτη Βάλσαμου του Κωνσταντίνου, ανέργου, κατοίκου Κουλουράτων Σάμης Κεφαλληνίας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Παναγιώτη Βάλσαμου του Κωνσταντίνου, ανέργου, κατοίκου Κουλουράτων Σάμης Κεφαλληνίας.

ΠΡΟΣ
1) Αξιότιμο κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κεφαλληνίας
2) Αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά
3) Αξιότιμη Υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη
4) Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
5) Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας
6) Δήμο Κεφαλλονιάς
7) Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας και Αγροφυλακή Κεφαλληνίας
8) Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας
9) Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλληνίας
10) ΜΜΕ
----------------------
Αξιότιμοι κύριοι, είμαι μόνιμος κάτοικος Κουλουράτων Σάμης Κεφαλληνίας και με την παρούσα επιθυμώ να σας καταγγείλω συγκεκριμένη χρόνια, παράνομη αλλά και συγχρόνως επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης.
Ειδικότερα στην ως άνω περιοχή και πέριξ των οικισμών που συγκροτούν το τοπικό διαμέρισμα Γριζάτων, τον οικισμό Καραβομύλου, Πουλάτων, Χαλιωτάτων, αλλά και την πόλη της Σάμης, υπάρχουν δεκάδες αγροτικοί δρόμοι, αγροτικά μονοπάτια και καταγεγραμμένες πεζοπορικές διαδρομές.
Όλα τα ανωτέρω, προφανέστατα, υφίστανται προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, της εξυπηρέτησης της αγροτικής οικονομίας, της αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών και σίγουρα της πρόσβασης σε σημεία που είναι πιθανό να εκδηλωθεί πυρκαγιά με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.


Ο πρωτογενής τομέας και οι τουριστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον εναλλακτικό τουρισμό αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Ειδικότερα δε όσον αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό και με δεδομένο ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής προσφέρεται γι’ αυτού του είδους τις δραστηριότητες, υπάρχουν δεκάδες επαγγελματίες και εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτόν.

 


Τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με αυξητικές τάσεις έχει δημιουργηθεί μια άκρως παράνομη και επικίνδυνη κατάσταση η οποία στερεί πλήρως τη δυνατότητα, σε όσους θέλουν να απασχοληθούν με αυτό το σημαντικό για όλη την οικονομία είδος τουρισμού, όχι μόνο να έχουν στοιχειώδη κέρδη, αλλά ακόμα και αυτό το ελάχιστο μεροκάματο. Συγχρόνως δε, η κατάσταση αυτή αποκλείει την πρόσβαση σε όλο τον ορεινό όγκο της περιοχής ζημιώνοντας την αγροτική οικονομία και αποστερώντας το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης σε όλους. Τέλος δυσφημεί με τον χειρότερο τρόπο την περιοχή μας παγκοσμίως καθόσον δεκάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί από τις κατασκευές αυτές και κυνηγηθεί τόσο από τα σκυλιά φύλακες όσο και από τους κατασκευαστές των περιφράξεων αυτών.


Στις αγροτικές οδούς, τα αγροτικά μονοπάτια, ακόμα και στις επίσημα σημασμένες και χαρτογραφημένες πεζοπορικές διαδρομές έχουν τοποθετηθεί σύρματα, κάγκελα, πόρτες που κλειδώνουν με λουκέτα και σε ορισμένες δε περιπτώσεις ακόμα και σκύλοι οι οποίοι «περιφρουρούν» τις παράνομες αυτές κατασκευές και ενέχουν κίνδυνο ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε αφελή επισκέπτη ή κατοίκου της περιοχής αποτολμήσει να απολαύσει τις πεζοπορικές διαδρομές και το φυσικό πλούτο της περιοχής. Αυτονόητο είναι ότι, ως προελέχθη, η κατάσταση αυτή ζημιώνει όλους όσους σχετίζονται με οτιδήποτε αφορά την πρόσβαση και τη διέλευση από τα συγκεκριμένα σημεία.


Η ως άνω κατάσταση, η οποία έχει λάβει μόνιμο χαρακτήρα, παραβιάζει σωρεία διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, αποτελεί ποινικό αδίκημα αλλά και σε επίπεδο αστικών αξιώσεων δημιουργεί δικαίωμα αποζημιώσεων.


Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ειδικότερα η Διεύθυνση Δασών στην οποία υπάγεται η Αγροφυλακή, η Αστυνομία, ο Δήμος Κεφαλλονιάς ιδιοκτησία του οποίου αποτελούν και οι αγροτικές οδοί και τα αγροτικά μονοπάτια και φυσικά οι πεζοπορικές διαδρομές, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τίποτα δεν πράττουν από όσα είναι υποχρεωμένοι για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Οι παράνομες αυτές συμπεριφορές αλλά και η αδράνεια των συναρμοδίων υπηρεσιών, που επίσης αποτελεί παράνομη πράξη, οδηγούν με βεβαιότητα σε επικίνδυνες έριδες και φιλονικίες μεταξύ αυτών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις οδούς και τα μονοπάτια και αυτών που παράνομα τα φράσουν, στον οικονομικό μαρασμό και την ανεργία όσων ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό και αποτρέπουν όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτόν, στην εγκατάλειψη αγροτικών περιοχών στις οποίες πλέον δεν υπάρχει προσβασιμότητα και τέλος (που ίσως είναι το σημαντικότερο) στην καταστροφή του φυσικού πλούτου της περιοχής αφού ως αποτέλεσμα της τακτικής αυτής σύντομα δεν θα υπάρχουν πεζοπορικές διαδρομές και μονοπάτια, όπως έπαψαν προ πολλού να υπάρχουν δεκάδες ρέματα με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.


Με την παρούσα ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ την ως άνω παράνομη κατάσταση, ΖΗΤΩ την αυτονόητη αποκατάσταση της νομιμότητας, την ποινική δίωξη και καταδίκη όσων παρανομούν είτε στερώντας την ελεύθερη πρόσβαση είτε απέχοντας (ως αρμόδιοι) από τις αυτονόητες ενέργειές τους. Ευελπιστώ ότι όλοι οι συναρμόδιοι θα ευαισθητοποιηθούν προς την κατεύθυνση της άρσης της παρανομίας και θα προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής, την οικονομική δραστηριότητα δεκάδων επαγγελματιών και το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, πρόσβασης και απόλαυσης της φύσης.


Παραμένω στη διάθεσή σας να σας υποδείξω επιτόπου τις δεκάδες παράνομες περιφράξεις.
Σάμη, 20/09/2014
Με τιμή,
ο καταγγέλλων άνεργος


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΛΣΑΜΟΣ