ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014 11:56

Στα Παλιά Βλαχάτα: Κεφαλονίτικο Βραστό... όπως παλιά!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Όλα ξεκίνησαν... από μια μοσχαροκεφαλή και δυο μοσχαρίσιες ουρές που είχε ο υποφαινόμενος στο καταψύκτη του! Το λέω του Φωτάγγελου ( Τζωρτζάτου )...ο Φώτης το "πιάνει το θέμα στον αέρα" και προτείνει να τα μαγειρέψουμε και να τα φάμε στα Παλιά Βλαχάτα. Θυμάμαι από τη μάνα μου τη συνταγή του πατέρα της... και βουρ για το βραστό!!!

Βγαίνουν ακόμα από το καταψύκτη, τριώ λογιόνε κρεάτα για βράσιμο ( μοσχάρι, γίδα και τράγιο ). Η σιόρα Λένη του Φωτάγγελου, φτιάχνει πατσά κοκκινιστή, ο Σταύρος ο Καβαλλιεράτος φέρνει το σπληνάντερο το οποίο αναλαμβάνει να ψήσει ο Μεμάς ο Καβαλλιεράτος. Καζάνι και άλλα συμπράγκαλα από τον Άι Γιώργη της οικογένειας Σπαθή στα Χαλιωτάτα, τηλέφωνα στους φίλους και ανηφορίζουμε για τα Βλαχάτα. Ο Στέλιος Σπαθής δίνει το τρόπο μαγειρέματος,ο Φώτης βάνει το κρασί ( βοστυλίδι με ρομπόλα παραγωγής του, εκπληκτικό μείγμα!!! ), ανάβει τη φωτιά, η Βούλα ( Κοσκινιώτου ) ετοιμάζει τα σέλινα κρεμμύδια, καρότα, σαλάτες, τυριά κλπ και ξεκινάει το μαγείρεμα. Πρώτο, η μοσχαροκεφαλί με το μοσχάρι και τις ουρές στο πάτο του καζανιού, ακολουθεί το τράγιο και μετά η γίδα. Πολύ καλό ξάφρισμα και ρίχνουμε, σέλινο, κρεμμύδια ολόκληρα, καρότα, ντομάτες ολόκληρες με μικρή χαραξιά στη κορυφή. Βράσιμο για τρεις ώρες ( στην ημισά ρίχνουμε λίγο πελτέ για να πάρει χρώμα ) και μετά σούρωμα καλό για να ρίξουμε το κριθαράκι ( τέσσερα μισόκιλα ). Βράσιμο για 15 περίπου λεπτά και τρώμε! Αφού λοιπόν μπαουρδίσαμε..και "γλύψαμε τα δάχτυλά μας" πιάσαμε το χορό! Μπροστά οι Ανδριώτες  φίλοι με τη Ρένα Λαζάρου από τη Νιο να "βαράνε" το "Αρμενάκι" και άλλα αιγαιοπελαγίτικα και μετά οι Βλαχάδες με το Μάκη το Μαρκέτο από τη Σάμη...να γκρεμίζουνε κουρτελάδες από το διβαράτικο το μπάλο και λοιπούς κεφαλονίτικους χορούς! Γύρω στις 12 η Βούλα...κλάδεψε τον Αμάραντο και "έστειλε τη μάνα της να φέρει το γιατρό"!!!! Δυστυχώς γι' αυτήν δεν βρέθηκε στη σιντιέρα η Καραγκούνα... ( Θεσσαλή γαρ )! Με τούτα και με τ' άλλα λοιπόν, αναβιώσαμε ένα κεφαλονίτικο φαγητό που το έφτιαχναν οι παππούδες μας στις γιορτάδες και περάσαμε υπέροχα!!! Είπαμε στο τέλος, του χρόνου αν είμαστε καλά, να το κάνουμε ανοικτό ετούτο γεγονός, γιατί κανείς δεν έχασε από την επιστροφή στις ρίζες του!

 

Θερμές ευχαριστίες στους αδελφούς Στέλιο και Διονύση Σπαθή για την πολύτιμη βοήθειά τους, στον Τάση Καβαλλιεράτο - Γιαρούμπη για το χταπόδι που έφερε και έψησε, στη Ρουμπίνα Στεφανάτου για το υπέροχο κανταΐφι, στο Σταύρο Καβαλλιεράτο για τα κρεάτα  και το σπληνάντερο, στο Μεμά Καβαλλιεράτο - Λώπη για το ψήσιμο του σπληνάντερου και τ' αναψυκτικά, μπύρες κλπ, φυσικά στον Φώτη Τζωρτζάτο, ( έκανε όλη τη δουλειά και έφερε  το εκπληκτικό κρασί ),στη συμβία του σιόρα Λένη για τη πεντανόστιμη πατσά, στη Βούλα, ήταν παντού και μέσα σε όλα,  καθώς και όλους τους φίλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μας τίμησαν με τη παρουσία τους!!! 

Τάσος Καβαλλιεράτος.

Φωτογραφίες θα δείτε στη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/vlahatasamis/media_set?set=a.742340975826338.1073741981.100001513274820&type=3&uploaded=110