ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 22:28

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ‏

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ‏ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ‏

Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς πραγματοποίησε παράσταση στο Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, σε συνέχεια της παράστασης που είχε πραγματοποιήσει στο Δήμο Κεφαλονιάς στις 16/2/2015 για να διαμαρτυρηθεί για την προσπάθεια έξωσης φτωχών οικογενειών από τα σπίτια του ιδρύματος Βαλλιάνου για το ίδιο θέμα. Στην παράσταση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Λαϊκή Συσπείρωση, το ΕΚΚΙ, την ΕΛΜΕ – ΚΙ, τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο, το Σύνδεσμο Υδραυλικών, την Ένωση Γονέων. Επίσης, συμμετείχαν κάτοικοι της περιοχής, συμπολίτης μας με πέντε παιδιά που είναι αυτή τη στιγμή στο δρόμο, οικογένειες που διαμένουν στα σπίτια του ιδρύματος Βαλλιάνου καθώς και ένοικοι των «υπαλληλικών» που καλούνται να τα εγκαταλείψουν λόγω δρομολόγησης ιδιωτικοποίησης της περιοχής από το ΤΑΙΠΕΔ. Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς έκανε γνωστό στον Αντιπεριφερειάρχη τη θέση της ότι δεν πρέπει καμία οικογένεια να βρεθεί στο δρόμο και ότι αποτελεί κρατική ευθύνη η διασφάλιση του δικαιώματος κάθε οικογένειας στη στέγη.


Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς απαίτησε συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν εδώ και τώρα αλλά και την ανάγκη για ολοκληρωμένο προγραμματισμό κάλυψης των προβλημάτων στέγασης - σίτισης μιας σειράς κοινωνικών ομάδων (άστεγοι, εργάτες, υπάλληλοι, φοιτητές, μαθητές κλπ). Σήμερα απαιτείται, κόντρα στην πολιτική της επιλεξιμότητας της ΕΕ, να δοθούν τα 330 εκ ευρώ που προβλέπονται σε σχετικό πρόγραμμα απευθείας στους δικαιούχους με στήριξη των σχετικών κρατικών δομών και να μη δοθούν στα τρωκτικά των ΜΚΟ και στους ιδιώτες. Στη βάση αυτή εκφράστηκε η διαφωνία με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων να συγκροτήσει δίκτυο «εταίρων», που θα διαχειριστεί τα κονδύλια. Επιπλέον, τέθηκε η ανάγκη ανακατανομών από τον κρατικό προϋπολογισμό υπέρ των πληγέντων από την καπιταλιστική κρίση. Τονίστηκε η δυνατότητα άμεσων δράσεων με επιδότηση ενοικίου για ανέργους, υπενοικίαση σπιτιών - ξενοδοχείων κλπ. Η Επιτροπή στάθηκε αντίθετη στις κυρίαρχες λογικές για διαχείριση της ακραίας φτώχειας με λογικές φιλανθρωπίας και διαμόρφωσης σύγχρονων γκέτο. Για την Κεφαλονιά πρέπει να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο που να αφορά νέες εργατικές – λαϊκές κατοικίες, στα «υπαλληλικά» κατοικίες για νέους δημοσίους υπαλλήλους, εστίες για φοιτητές – μαθητές που έχουν ανάγκη κοκ. Να αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις που είναι σήμερα αχρησιμοποίητες (πχ ξενώνες). Λυόμενοι οικίσκοι, σαν εκείνους που έχει η ΥΑΣ, να διατεθούν στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Αντίστοιχα για τη σίτιση πρέπει να επαναλειτουργήσουν ή να στηριχθούν δημόσιες κουζίνες (πχ ΑΕΝ, ΕΙΝ, γηροκομεία Αργοστολίου – Ληξουρίου κοκ).
Ο Αντιπεριφερειάρχης, παρότι είπε ότι κατανοεί τις θέσεις της Επιτροπής, έκανε γνωστή τη θέση της Περιφέρειας (ΠΙΝ) ότι δεν προτίθεται να πάει ενάντια στη «νομιμότητα» που έχει επιβληθεί από την ΕΕ και το μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο. Υπερασπίστηκε την επιλογή της ΠΙΝ να πάρει πρωτοβουλίες εντός του θεσμικού και οικονομικού πλαισίου του «εταιρισμού» και των «δικτύων» για όσες δράσεις είναι επιλέξιμες από την ΕΕ, με αναμονή για όποιες τροποποιήσεις υπάρξουν από τη νέα κυβέρνηση. Αναφέρθηκε, ακόμη στην απόφαση του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου να διεκδικηθούν τα υπαλληλικά από το ΤΑΙΠΕΔ. Δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με το ίδρυμα Βαλλιάνου, στην ίδια γραμμή με όσα έπραξε ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς. Γενικά, απουσίασαν οι δεσμεύσεις και ο προγραμματισμός έργων για μια ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης, που απαιτεί βέβαια άλλη πολιτική. Φάνηκε όμως καθαρά και η δυσκολία διαχείρισης ακόμη και ακραίων καταστάσεων που είναι γνωστές και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, αφού ακόμη και όσα δεσμεύτηκε η Περιφέρεια για δράσεις (πχ για ρεύμα σε κάποια νοικοκυριά) δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που τέθηκαν και αφορούν ανθρώπινες ζωές.
Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς θεωρεί ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη για οργάνωση και δράση των ίδιων των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων και τη δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Με την αλλαγή στην κυβέρνηση και στην τοπική διοίκηση δεν άλλαξαν και οξύνονται μια σειρά προβλήματα, αφού παραμένει η μήτρα που τα γεννά (ΕΕ, χρέος, «αναδιαρθρώσεις», ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί κλπ). Ο λαός μας δε μπορεί να δείξει καμία ανοχή στο πέταγμά του στο δρόμο και στα ψίχουλα που του διανείμουν από τον κλεμμένο ιδρώτα του. Κριτήριο να γίνει η κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Αργοστόλι 18/2/2015