ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 10:32

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΛΗΞΟΥΡΙΩ!!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΛΗΞΟΥΡΙΩ!! ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΛΗΞΟΥΡΙΩ!!

Οι σεισμοί βρήκαν το Ληξούρι ήδη ρημαγμένο από τον Καλλικράτη. Η «καλλικρατική» λογική της συγκυβέρνησης δεν στέρησε από την Παλλική μόνο την αυτοδιοίκηση, αλλά και την Δ.Ο.Υ., την Πολεοδομία, το Ι.Κ.Α., το Ειρηνοδικείο – Μονομελές Πλημμελειοδικείο . Με πολύ κόπο και, παρά τις κομματικές σκοπιμότητες, με συντονισμένο αγώνα σώθηκε το Νοσοκομείο (μάλλον προσωρινά), ενώ έντονα φημολογούταν και το κλείσιμο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
Ο σεισμός ήταν ένα πολύ γερό ταρακούνημα και ο πανικός του κόσμου τις αμέσως κατοπινές μέρες δικαιολογημένος. Αυτόν τον πανικό, κανάλια, συγκυβέρνηση και Δήμος Κεφαλονιάς, αντί, ως όφειλαν, να τον αμβλύνουν, τον όξυναν για τους δικούς τους σκοπούς. Έτσι, ο Ληξουριώτης έμεινε για πολύ καιρό πανικόβλητος, σαστισμένος και απογοητευμένος, να συμπεριφέρεται σαν ζητιάνος, περιμένοντας στην ουρά συσσίτιο και μένοντας σε πρόχειρα καταλύματα, πολλές φορές χωρίς να υπάρχει λόγος.

Μετασεισμικά έργα
Ο Δήμαρχος Παρίσης και η συγκυβέρνηση έταξαν «λαγούς με πετραχείλια» και έργα «ανάπτυξης» για να αποπροσανατολίσουν τους Ληξουριώτες από τις δέουσες άμεσες επεμβάσεις. Το αποτέλεσμα:
Σχολεία: Παραμένουν σε κοντέινερ και δεν έχει αρχίσει κανένα έργο επισκευής. Για αρκετό καιρό θόλωσαν τα νερά, με φήμες ότι τα σχολεία πρέπει να κατεδαφιστούν και όχι να επισκευαστούν. Μέσα στον φόβο τους οι γονείς δεν ήξεραν τι να ζητήσουν: Επισκευή ή ανακατασκευή; Τελικά ο Παρίσης τους είπε για επισκευή αλλά να περιμένουν, «για να βγει καλή».
Οδικό Δίκτυο: Ο δρόμος της «γύρας», Ληξούρι – Αργοστόλι, σε πολλά σημεία έχει πέσει, με αποτέλεσμα να στενεύει επικίνδυνα. Καμία επισκευή δεν έχει γίνει. Παρόμοιες βλάβες παρουσιάζουν και οι δρόμοι προς τα χωριά. Ελάχιστες επισκευές έχουν γίνει εκεί.
Λιμάνι – Παραλία: Και εδώ εκμετάλλευση του φόβου του κόσμου! Για το λιμάνι ισχυρίστηκαν ότι με νέο σεισμό θα πέσει ολόκληρο στη θάλασσα και γι αυτό θα πρέπει να γίνουν μεγάλα έργα. Πέρασε έτσι όλο το καλοκαίρι με κάτι αντιαισθητικές σανίδες, να κρύβουν την θάλασσα, χωρίς να γνωρίζουμε γιατί τοποθετήθηκαν. Στην παραλία έπεσε μετά από πολύ καιρό λίγη άσφαλτος και παρουσιάστηκε ως έργο «μεγάλης πνοής»
Πλατεία : Ενώ το Ληξούρι θεωρείται τουριστική περιοχή, η κεντρική πλατεία έμεινε όλο το καλοκαίρι στα σκοτάδια, γιατί οι λάμπες με τον σεισμό έσπασαν (οι λάμπες, όχι οι κολώνες!). Οι λάμπες μπήκαν επιτέλους τον …. Σεπτέμβριο Οκτώβριο, αφού είχε αποχωρήσει και ο τελευταίος ατυχής επισκέπτης.
Τομέας Αποκατάστασης σεισμοπλήκτων Ληξουρίου: Η υπηρεσία αυτή, αρμόδια για τις αρωγές, τα δάνεια και τις άδειες προς ανακατασκευή ή επισκευή κτισμάτων, λειτουργεί με ακραία γραφειοκρατία. Έχει στελεχωθεί από μηχανικούς, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση να διαβάζουν συμβόλαια και κυρίως, λειτουργεί αντιμετωπίζοντας τους σεισμόπληκτους ως απριόρι απατεώνες. Οι άδειες καθυστερούν «συστηματικά» και το ποσό της επιδότησης περικόπτεται απελπιστικά. Ζητούν από τους πολίτες υπερβολικά στοιχεία και οι πολίτες τα βάζουν με τους υπαλλήλους, ξεχνώντας ότι της υπηρεσίας προϊσταται ο επίτιμος Κεφαλλήν κος Χρυσοχοϊδης!!!!
Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου : Αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ., σωματείο. Το ιδιόκτητο κτίριό της βγήκε «κίτρινο», δηλαδή χρήζον επισκευές, και έπαψε να λειτουργεί. Στην αρχή στεγάστηκε σε αίθουσα του Α’ Δημοτικού και στη συνέχεια ο Δήμος της παραχώρησε ένα δωμάτιο στο κτίριο του Μουσείου (που ποτέ δεν λειτούργησε ως μουσείο). Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην εκπαίδευση των μικρών μαθητών, που δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιους χώρους. Και χωρίς εκπαίδευση Φιλαρμονική δεν υπάρχει! Ο Δήμος ή το κράτος ουδόλως βοήθησε, βεβαίως. Σαν να μην έφτανε αυτό ο Τομέας Αποκαταστάσεως Σεισμοπλήκτων Ληξουρίου, δεν δίνει καμία προτεραιότητα στην έκδοση αδείας επισκευών.
Πολιτισμός
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Δημόσια κεντρική Βιβλιοθήκη, η μόνη στην Κεφαλονιά, στεγάζεται στο σπίτι των Αδελφών Ιακωβάτων, που κτίστηκε το 1867 περίπου. Φυλάσσονται σε αυτήν βιβλία και εκθέματα μεγάλης πνευματικής, ιστορικής και οικονομικής αξίας. Το κτίριό της έπαθε μεγάλη ζημιά στην τοιχοποιϊα από τους σεισμούς (όμως δεν κατέρρευσε όπως διαδιδόταν). Έγινε από το συμβούλιο μια ασθενέστατη προσπάθεια να μην αναλάβει την επισκευή το Υπουργείο Πολιτισμού, για να μην υποστεί την γραφειοκρατία του διατηρητέου. Αλλά δεν κατορθώθηκε τίποτε. Έτσι, πληροφορούμαστε ότι οι επισκευές του κτιρίου (δεν έχουν αρχίσει ακόμα) θα διαρκέσουν μία πενταετία (τουλάχιστον, λέω εγώ).
Άγαλμα Ηλία Μηνιάτη : Από το 1905 περίπου, ο ανδριάντας του μεγάλου Ιεράρχη κοσμεί το Ληξούρι. Του έχουν κοπεί τα χέρια, το έχουν κατεβάσει από το βάθρο του και το έχουν αφήσει στην τύχη του, σε αυτή την κατάσταση, στο ίδιο κεντρικό σημείο που βρισκόταν. Το μόνο που του λείπει είναι η επιγραφή «Ληξουριώτης Κοψοχέρης».
Γηροκομείο: Έπαθε μεγάλες βλάβες το κτήριό του (προσεισμικό και αυτό) και στεγάζεται σε κοντέινερ. Το μεγάλο θέμα του είναι ότι, ελλείψει πόρων, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για αρκετό καιρό.
Νεκροταφεία: Το νεκροταφείο στο Ληξούρι, χρονολογούμενο από το 1905, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Στα χωριά (Αγία Θέκλη π.χ.) η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη καθώς υποχώρησε το χώμα «και τάφοι ανεώχθησαν και πέτραι εσχίσθησαν και νεκροί ανέστησαν». Για όλη αυτή την κατάσταση κανείς δεν σκέφτηκε να δώσει στον κόσμο κάποιο επίδομα (κάτι σαν «οικοσκευή») για να φτιάξει τα μνήματα ούτε κανείς σκέφτηκε να το διεκδικήσει. Μόλις πριν ένα μήνα οι Ληξουριώτες, με δικά τους χρήματα ξεκίνησαν να αναστηλώνουν το νεκροταφείο.
Τουρισμός: Μετά τους σεισμούς ξεκίνησε προπαγάνδα, για να επισκευτεί ο κόσμος την Κεφαλονιά νιώθοντας ασφαλής. Ποια Κεφαλονιά;; Το Φισκάρδο, το Αργοστόλι, τη Λειβαθώ κλπ. Μέρη που ελάχιστα εβλάβησαν από τους σεισμούς και που ήδη έχουν Τουρισμό. Το Ληξούρι ουδείς το διαφήμισε και έμεινε με την εικόνα της ερειπωμένης πόλης, που είχαν δώσει στο πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό τα κανάλια (διάολε παρ και τα κανάλια).
Τελικά με μια λέξη:
Καλλικράτης!!!!!
Αυτό το νομικό , μα κυρίως κοινωνικό έκτρωμα , που κατέστρεψε την συνοχή των μικρών κοινοτήτων σε όλη την πατρίδα μας, έφερε το Ληξούρι εδώ που βρίσκεται , στα ίδια και χειρότερα με την Ιθάκη, με την Σάμη, με…..
Πρέπει να δοθεί άμεσα ΤΕΛΟΣ σε αυτή την λαίλαπα που μας έχει κατσικωθεί πέντε χρόνια τώρα.
Η μόνη λύση;
Η ανασύσταση των Δήμων στην Κεφαλονιά και η ενίσχυσή τους με τους απαραίτητους για την επιβίωσή τους πόρους.
Άς κάνουμε την αρχή από την Κεφαλονιά!!!
Στο χέρι μας είναι.
Αλέξανδρος Π. Ταφλαμπάς
Υποψήφιος Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ.