ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2015 08:05

Η ΜΕΤΑ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 Η ΜΕΤΑ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ Η ΜΕΤΑ ΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ

Tα προβλήματα που δημιούργησαν οι σεισμοί παραμένουν ανεπούλωτες πληγές ,στο σώμα ολόκληρης της Παλικής και επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα φθορά και κατάρρευση που αργά άλλα σταθερά συντελείται τα τελευταία χρόνια ,ως συνέπεια των μνημονικών πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία άλλα και του εκτρώματος του Καλλικράτη που οδήγησε στο ξεχαρβάλωμα όλων των υπηρεσιακών δομών και την διοικητική αυτοτέλεια του Ληξουρίου (βεβαίως αυτά αφορούν σχεδόν όλους τους πρώην περιφερειακούς Καποδιστριακούς δήμους της Κεφαλονιάς).
Αυτές οι πληγές όσον άφορα τα σχολεία της Παλικής έχουν μερικώς αντιμετωπισθεί ,αλλά προφανώς δεν έχουν επουλωθεί .Η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται κάτω από δύσκολες συνθήκες που για μερικά σχολεία φθάνουν στα όρια της απόγνωσης.

Συγκεκριμένα:
• ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Η μετακίνηση του στο κτίριο του ΕΠΑΛ (το μοναδικό που έμεινε αλώβητο από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου) του έδωσε τη δυνατότητα να λειτούργει με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην υπάρχουσα πραγματικότητα σε σχέση με τα άλλα σχολεία της περιοχής.
• ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Η εγκατάσταση του στις προκάτ αίθουσες στην νότια παραλιακή ζώνη του Ληξουρίου έλυσε το πρόβλημα της προσωρινής λειτουργίας του ,τα προβλήματα όμως που δημιουργούνται στη συγκεκριμένη θέση είναι πολλά, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Φύκια, άμμος ,θάλασσα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας και στα γραφεία διοίκησης και γίνονται μέγα πρόβλημα όταν φυσάει νοτιάδες. Εχουν, βέβαια τοποθετηθεί βάσεις στήριξης αντιανεμικού φράγματος ,που μπορεί να απαλύνει το πρόβλημα αλλά το φράγμα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα .Το στέγαστρο ανάμεσα στις αίθουσες διοίκησης και της μιας πτέρυγας αιθουσών διδασκαλίας λύνει κάπως τα προβλήματα λειτουργιάς τις βροχερές ήμερες ,αλλά δεν είναι αρκετό αν συνδυαστεί κ με το πρόβλημα των νερών που λιμνάζουν στον προαυλιο χωρο.
• ΕΠΑΛ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ
Το ΕΠΑΛ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ μετακινήθηκε στον πρώτο όροφο του κτιρίου του 2ου Νηπιαγωγείου(που στέγαζε το τμήμα διοίκησης τού ΤΕΙ και με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ έφυγε για Λευκάδα).Κτίριο με πολλά προβλήματα που οριακά ενδείκνυται για σχολική χρήση και που μαζί με τις πρόκατ αίθουσες που έχουν τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο καλύπτει προσωρινά ελπίζουμε, τις ανάγκες λειτουργίας του σχολειού. Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΠΑΛ είναι το κτίριο των εργαστηριών (Μηχανουργείο ΒΕΣ) που πρόκειται να κατεδαφιστεί .Τα εργαστήρια τώρα λειτουργούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε ακατάλληλους χώρους (στην αίθουσα εκδηλώσεων και σε προκάτ) ενώ ο πολύ πλούσιος εξοπλισμός του , που δε μπορεί να μετακινηθεί, είναι ακόμα εκτεθειμένος στο υπό κατεδάφιση κτίριο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς με την υπ’αριθμ. 243/14 απόφαση του,ενέκρινε ομόφωνα την ανέγερση ενός νέου κτιρίου μεταλλικού-βιομηχανικού που θα στεγάσει τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ , μονό που στην απόφαση αυτή δεν αναφέρονται τα τετραγωνικά του κτιρίου, παρόλο που στις παρεμβάσεις του συλλόγου διδασκόντων γίνεται αναλυτική παρουσίαση των αναγκών και αποδεικνύεται ότι αυτό δε μπορεί να είναι λιγότερα τετραγωνικά από το υπάρχον(468 m2).

• 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Λειτουργεί κανονικά στο χώρο του χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

• 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Λειτουργεί σε προκάτ αίθουσες στον χώρο του Κλειστού Σταδίου ,μιας και το κτίριο του είναι ακατάλληλο για χρήση.

• 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Λειτουργεί κανονικά στο χώρο του μετά από τις σχετικές παρεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν και την αποκατάσταση της στέγης που ολοκληρώνεται τις αυτές τις μέρες..

• 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Μετακινήθηκε και λειτούργει στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Το κτίριο του δεν έχει στατικά προβλήματα ,θέλει όμως σοβαρές επισκευές στην τοιχοποιία του.

• ΓΥΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΗΣ
Το σχολείο έχει μετακινηθεί σε άλλο κτίριο στο χωρίο ΣΚΗΝΕΑΣ. Γίνονται επισκευές στο κτίριο καθώς και στον γύρω χώρο. Η κατολίσθηση του νεκροταφείου ,που είναι ακριβώς από πάνω επιδείνωσε την κατάσταση και αποτέλεσε επιπλέον λόγο μετακίνησης του σχολείου .

Όλες οι επισκευές των σχολικών κτιρίων παραμένουν στάσιμες ,εν αναμονή των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι οι επισκευές, τουλάχιστον των κτιρίων που δεν έχουν προβλήματα στην στατική τους επάρκεια να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2015, ώστε να ελπίζουμε ότι τη νέα σχολική χρονιά θα είναι σχετικά καλύτερα τα πράγματα.