ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 11:09

ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΥΓΕΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αυτή τη στιγμή…
1 στους 2 συναδέλφους ΕΒΕ αδυνατούν να καταβάλλουν την εισφορά τους προς τον ΟΑΕΕ
1 στους 2 συναδέλφους απειλούνται με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και των εργαλείων δουλειάς τους, με προσωποκράτηση και πλειστηριασμούς.


μόνο 1 στους 8 οφειλέτες ΕΒΕ μπήκαν στις ρυθμίσεις και αυτοί για ένα μικρό χρονικό διάστημα, καθώς αδυνατούσαν να πληρώνουν την τρέχουσα δόση και την δόση της ρύθμισης.
Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που λαμβάνουν κατά μέσο όρο 550€ σύνταξη.
Οι αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν να απομακρύνεται συνεχώς η δυνατότητα του να βγουν στη σύνταξη, καθώς αυξάνουν τα όρια και οι προϋποθέσεις, αλλά και τα «λουκέτα».
Οι ασθενείς πληρώνουν μια πανάκριβη και υποβαθμισμένη δημόσια υγεία, μετά από αλλεπάλληλα χαράτσια, συνεχείς περικοπές κρατικής επιχορήγησης, συγχωνεύσεις και απολύσεις υγειονομικών.
1 στους 3 ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο. Κι αυτό γιατί εκτοξεύτηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων για αγορά φαρμάκων από το 9% το 2010 στο 24% σήμερα (για κάποια φάρμακα η αύξηση φτάνει το 70%).

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Μέχρι το Γενάρη του 2015, προβλέπεται η υλοποίηση του μοντέλου κοινωνικής ασφάλισης με τους 3 πυλώνες.
Έτσι ετοιμάζεται :
• Δραστική μείωση των συντάξεων
• Καθιέρωση της λεγόμενης εγγυημένης κρατικής σύνταξης για όσους … κατορθώσουν να βγουν σε σύνταξη, που θα εγγυάται την «πείνα» και την εξαθλίωση.
• Εισάγεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα ταμεία, δηλαδή η σύνταξη θα εξαρτάται από το αν τα ταμεία έχουν χρήματα και αυτό θα ελέγχεται ανά τρίμηνο.
• Πέρα από την κρατική σύνταξη – πείνας, ο κάθε ασφαλισμένος θα καλείται να κάνει ιδιωτική ασφάλιση, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ανθρώπινα γηρατειά. Γι’ αυτό θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των επαγγελματικών ταμείων που θα βρίσκουν μαζικά πελάτες στις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης
Ο στρατηγικός σκοπός Ε.Ε. και κυβερνήσεων ήταν, είναι και θα είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση του αγαθού της Υγείας και της Ασφάλισης …
Θέλουν να μας πείσουν ότι η ΥΓΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ είναι ΥΠΗΡΕΣΙΑ και όχι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους. Θέλουν να μας πείσουν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα βελτιώσει τις υπηρεσίες που θα λαμβάνει ο αυτοαπασχολούμενος. Πότε και πού επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο; Αντιμετωπίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας ως επιχείρηση Α.Ε. καλώντας το να ακολουθήσει την υγιή ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, για «ν' αυξήσει τα έσοδά του».
… γιατί αυτό επιβάλλει ο μονοπωλιακός δρόμος Ανάπτυξης
που υπηρετούν!
Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές είναι οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Αυτοί βλέπουν την κρίση και την πολιτική του «εξορθολογισμού» της δημοσιονομικής σταθερότητας ως «ευκαιρία» για να μεγαλώσουν την πίτα που λυμαίνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι διαφημιστικές καμπάνιες των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών ενώ ο κύκλος εργασιών των εταιριών υγείας αυξήθηκε μέσα στην κρίση κατά 7,8%. Και αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στα επερχόμενα κέρδη τους…
Μοχλός για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η χρόνια εγκατάλειψη – υπονόμευση των κρατικών δομών. Έτσι, το 2014 μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων κατά 32%, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%.Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται συνεχώς, με προοπτική η ασφάλιση να γίνει ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου!


ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
…βρίσκεται στο δικό μας αγώνα μέσα στα σωματεία και τις ενώσεις, τις Ομοσπονδίες και τις επιτροπές αγώνα στους κλάδους και τις γειτονιές, για να ενταχθούν μαζικά οι αυτοαπασχολούμενοι στα σωματεία τους, να ανατρέψουνε τις ξεπουλημένες ηγεσίες, να δυναμώσουμε την αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης.
…βρίσκεται στην εδραίωση της δικής μας συμμαχίας, της Λαϊκής Συμμαχίας αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων, άνεργων, συνταξιούχων, φτωχών αγροτών, γυναικών και νεολαίας.
Με δυνατά σωματεία και τη συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων μπορούμε ν’ αποσπάσουμε μέτρα άμεσης ανακούφισης. Να ορθώσουμε εμπόδια στο δυσβάστακτο ευρωμονόδρομο. Να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, να συγκρουστούμε με τα μονοπώλια και να αμφισβητήσει οικονομική – πολιτική τους κυριαρχία. Να βάλουμε τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρό του θα είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αυτών που παράγουν τον πλούτο, έτσι που η Υγεία, η Παιδεία, η Σύνταξη και η Εργασία θα είναι δεδομένες.
ΑΝΤΡΕΠΟΥΜΕ τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ και τους αυτοκινητιστές. Τους πρόθυμους προπαγανδιστές του «ευρωπαϊκού μονόδρομου» που υπονομεύουν την αγωνιστική προοπτική, ενισχύουν την ηττοπάθεια και τις ψευδαισθήσεις. Τους θιασώτες της ανταποδοτικότητας, της απελευθέρωσης της αγοράς, που άφησαν το συνδικαλιστικό κίνημα απροετοίμαστο στην επίθεση που τώρα δέχεται. Που συμφώνησαν στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ τις θολές διαδικτυακές κινήσεις κι τις λεγόμενες «νομικές λύσεις» επιτηδείων, που τελούν υπό διατεταγμένη πολιτική υπηρεσία. Ζυμώνουν αιτήματα υπέρ της διάλυσης της δημόσιας –δωρεάν ασφάλισης, όπως το «Δικαίωμα στην επιλογή ταμείου κρατικού ή ιδιωτικού…» για «Σύνταξη και περίθαλψη ανάλογη με τα ασφάλιστρα…». Αναθερμαίνουν τη λογική της «ανάθεσης» και της «διεκδίκησης μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας» αποκόβοντας τους συναδέλφους από τον οργανωμένο ασυμβίβαστο συνδικαλιστικό αγώνα, την πιο κρίσιμη ώρα.

Δεν είναι παράπλευρη απώλεια το 1/3 του ενεργού πληθυσμού (3.068.000) που στερείται ασφαλιστικής ικανότητας. Είναι ο πυρήνας αυτού του δρόμου ανάπτυξης που συμπιέζει το μεροκάματο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, που θεωρεί “διαρθρωτικό πρόβλημα” τους αυτοαπασχολούμενους.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΥΓΕΙΑ: Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και απολύτως δωρεάν για όλο το λαό.
 Να πάψουν τα νοσοκομεία να είναι επιχειρήσεις, να καταργηθούν όλα τα χαράτσια εισόδου σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία. Ούτε ένα ευρώ για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες.
 Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού. Πλήρη και επαρκής χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 Ανανέωση όλων των βιβλιαρίων ασθενείας ανεξάρτητα χρεών.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: δημόσια, καθολική, κρατικά επιχορηγούμενη κατά τα 2/3.
 Άμεση κρατική χρηματοδότηση ικανή να βγάλει το ταμείο από το σημερινό αδιέξοδο.
 Επιστροφή των αποθεματικών.
 Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30%, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
 Διαχωρισμός των κλάδων Υγείας και Σύνταξης του ΟΑΕΕ & των αντίστοιχων εισφορών. Μείωση των εισφορών για τον κλάδο υγείας κατά 50% με προοπτική την κατάργησή της.
 Θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, κλιμακούμενου προοδευτικά, για κέρδη άνω των 20.000€
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:
 Καμία μείωση συντάξεων και αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων.
 Αύξηση της βασικής σύνταξης στα 486€ (όπως στο ΙΚΑ), επέκτασή της σ’ όλους τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και υπολογισμός των εισφορών που έχουν καταβληθεί πάνω από τη βασική.
 Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώς, με προοπτική την παραπέρα μείωσή τους
 Συνταξιοδότηση όλων όσων συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία, με βάση τις εισφορές που έχουν ήδη καταβάλλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.
 Προσωρινή σύνταξη μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης και οριστική εντός εξαμήνου.
 Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη.
ΧΡΕΗ:
 Αποποινικοποίηση των χρεών προς ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τον ΟΑΕΕ.
 Πάγωμα των χρεών προς ΟΑΕΕ, δημόσιο τράπεζες και ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση με δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.
 Καμιά κατάσχεση πρώτης κατοικίας και αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων και λογαριασμών κ.λπ. για όσους αυτοαπασχολούμενους διατηρούν την επιχείρησή τους.
και Επίδομα ανεργίας στα 600€ και πλήρη ιατροφαρμακευτική – νοσοκομειακή κάλυψη για κάθε αυτοαπασχολούμενο που κλείνει το μαγαζί του, χωρίς εξαιρέσεις και έως ότου βρει εργασία.
Κανείς δεν μας χάρισε ποτέ, τίποτα.
Ό,τι δικαίωμα έχουμε, το κέρδισαν με αγώνες οι προηγούμενες γενιές. Ό,τι κερδίζουμε μέρα τη μέρα, οφείλεται στις εκατοντάδες κινητοποιήσεις των σωματείων, των Ενώσεων, των Ομοσπονδιών και των Επιτροπών Αγώνα

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος


Μαρκάτος Μιχάλης                                             Ο Γεν. Γραμματέας


                                                                            Λουκάκης Σπύρος