ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 08:30

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Με την εμπιστοσύνη της Βουλής στο Eurogroup

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Με την εμπιστοσύνη της Βουλής στο Eurogroup ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Με την εμπιστοσύνη της Βουλής στο Eurogroup

Ο Αλέξης Τσίπρας Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής | EUROKINISSI

Με 162 ψήφους υπέρ (έναντι 137 κατά), ψηφίστηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα. Απουσίασε από την ψηφοφορία ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ξεκίνησε λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης υπερψήφισαν οι 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 13 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κατά των προγραμματικών δηλώσεων τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ) δηλαδή συνολικά 137 βουλευτές.

Ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση έτυχε της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής.

«Διαπραγματεύεται το έθνος» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και αναφερόμενος στο Eurogroup και τις συζητήσεις με τους εταίρους.

«Δεν ζητάμε παράταση του Μνημονίου»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και πως δεν επιθυμεί τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Η τρόικα έχει τελειώσει από τις 25 του Γενάρη», είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας, και αναφέρθηκε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της Ελλάδας.

«Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο- αυτό ακυρώθηκε απ' την ίδια την αποτυχία του και την ετυμηγορία του λαού μας. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση και όχι το Μνημόνιο, το οποίο είναι η νομική αποτύπωση του προγράμματος νεοφιλελεύθερης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης- οι πάνω από 450 εφαρμοστικοί νόμοι», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά ένα πρόγραμμα-γέφυρα: «Η συμφωνία δεν θα μπορεί να συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, ούτε αφορά νέο δάνειο -όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ. Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα. Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως π.χ. την επιστροφή των χρημάτων των κερδών των κεντρικών τραπεζών που μας οφείλονται, να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ, ώστε να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα απ' τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις, όχι άλλα χρήματα».

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, είμαι αισιόδοξος, ότι θα ανταποκριθούν στις προτάσεις μας και θα φτάσουμε σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Βολές κατά της κυβέρνησης Σαμαρά

Επίσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας πως «παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια», ωστόσο -συμπλήρωσε πως- η «μνημονιακή παρένθεση» τελείωσε οριστικά.

«Ξέρατε πολύ καλά, πως αν υπήρχε δανειακή θωράκιση ως τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για την στάση της ΕΚΤ, που θέλει να υφίσταται ένα δανειακό πρόγραμμα και όχι μνημονιακό. Εμείς θα εφαρμόζαμε τη λαϊκή εντολή και θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας χωρίς να μας εκβιάζει κανείς ότι θα βρεθούμε χωρίς τη στήριξη των τραπεζών. Εσείς σχεδιάσατε ως και την τελευταία λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας. Ήταν η τελευταία σας επιλογή, μήπως διασωθείτε εσείς προσωπικά. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια, μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η Ιστορία. Αλλά καταλάβετέ το: Η Ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «όσο έχουμε τον λαό στο πλάι μας, δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα έρχονται δύο νομοσχέδια στη Βουλή. Το πρώτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τα κόκκινα δάνεια. Και το δεύτερο, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
http://www.efsyn.gr/arthro/me-tin-empistosyni-tis-voylis-sto-eurogroup