ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 17:27

Με Super Puma η διάσωση των επιβατών - 140 οι διασωθέντες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Με Super Puma η διάσωση των επιβατών - 140 οι διασωθέντες Με Super Puma η διάσωση των επιβατών - 140 οι διασωθέντες

Μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβει το σκοτάδι δίνει η ιταλική ακτοφυλακή, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, για την μετεπιβίβαση όλων των επιβατών, από το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, «Νorman Αtlantic» στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. Εώς τώρα απο το «Νorman Αtlantic» έχουν διασωθεί 140 άτομα σε σύνολο 411.

Με Super Puma η διάσωση των επιβατών - 140 οι διασωθέντες

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ που μίλησε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης, περί προβλήματος και παρατηρήσεων εγγράφου από το λιμεναρχείο Πάτρας στο συγκεκριμένο πλοίο, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το «Νorman Αtlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κάνενα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου.

Ο εκπρόσωπος τόνισε παράλληλα ότι η μετεπιβίβαση των επιβατών του πλοίου συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς, λόγω συμμετοχής των ελληνικών ελικοπτέρων «super puma» που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερα άτομα το καθένα.

Μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, ελικόπτερο Super Puma αναχώρησε από την Κέρκυρα για να πραγματοποιήσει αερομεταφορά των επιβατών.
Μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, ελικόπτερο Super Puma αναχώρησε από την Κέρκυρα για να πραγματοποιήσει αερομεταφορά των επιβατών.

Η επιχείρηση αεροκομιδής αναμένεται να κρατήσει αρκετές ώρες καθώς οι επιβάτες μεταφέρονται ανά δύο στο παραπλέον Cruise Europa.

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, το πλοίο «βρίσκεται εντόςθαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή». 

Με Super Puma η διάσωση των επιβατών - 140 οι διασωθέντες


Στόχος των ιταλικών αρχών είναι πλέον να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι. Αν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν από το πρωί στην περιοχή έχουν υποχωρήσει κάπως, η επιχείρηση εγκατάλειψης του φλεγόμενου πλοίου και διάσωσης των επιβατών γίνεται με μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων, τηςβροχής καθώς και της ομίχλης. Σημειώνεται επίσης ότι λόγω του μεγάλου κυματισμού, το πλοίο μετακινείται συνεχώς.

Εδώ και ώρα ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του πλοίου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση.

Φωτογραφία από Twitter
Φωτογραφία από Twitter

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, οι επιβάτες και πλήρωμα είναι διαφόρων εθνοτήτων εκ των οποίων 234 είναι οι Έλληνες και συνολικά 44 Ιταλοί.

Μιλώντας νωρίτερα σε τηλεοπτικά μέσα, οι επιβάτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο τελευταίο κατάστρωμα του φλεγόμενου πλοίου κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς το κρύο είναι δριμύ ενώ επικρατεί δύσπνοια λόγω του έντονου καπνού. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, κανείς επιβάτης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην υγεία του. 

Πηγή φωτογραφίας: RAI
Πηγή φωτογραφίας: RAI


Το πλοίο «Νorman Αtlantic» είναι ιδιοκτησίας του ιταλικού ναυπηγείου Visentini που έχει μελετήσει ένα νέο είδος σύγχρονων πλοίων RoRo με χαμηλή κατανάλωση.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και γρήγορα εξαπλώθηκε.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα, 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Το tweet του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι κάνει λόγο για συνεχή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διάσωση των επιβατών του οχηματαγωγού.
Το tweet του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι κάνει λόγο για συνεχή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διάσωση των επιβατών του οχηματαγωγού.

Mέσα στο πλοίο βρίσκονται δέκα φορτηγά, οι πέντε οδηγοί εκ των οποίων είναι από την Αχαΐας, ενώ μέσα στο πλοίο είναι ένας γιατρός και ένας δικηγόρος από την Πάτρα. Επίσης στο πλοίο βρίσκονται και τρεις οδηγοί φορτηγών από τα Σκόπια που είναι καλά στην υγεία τους, όπως γνωστοποίησε, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Οι αρχές εκφράζουν ωστόσο φόβους για το ενδεχόμενο κάποιοι εκ των οδηγών να είχαν κοιμηθεί εντός των φορτηγών, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν όταν ξέσπασε η φωτιά.

Γιγαντιαία επιχείρηση 
Πολυεπίπεδη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Νίκου Δένδια, έπειτα από ενημέρωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και επικοινωνία με τους υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο της συνδρομής της χώρας μας προς την Ιταλία.

Την επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχουν στην επιχείρηση, 11 ελικόπτερα των Τριών Όπλων που έχουν προσγειωθεί σε Κέρκυρα και 'Ακτιο, ένα αεροσκάφος C-130 που ίπταται της περιοχής, 3 πλοία του Στόλου κατευθύνονται στην περιοχή, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί ομάδες των ειδικών δυνάμεων, ενώ ομάδα της Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένεται στην Κέρκυρα από το 'Ακτιο προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

- 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού

- 3 ελικόπτερα ΑΒ-205, 2 SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και
- 4 μεταφορικά ελικόπτερα (δύο ΝΗ 90 και 2 CH - 47D (Chinook)) του Στρατού Ξηράς.

Σε ετοιμότητα απογείωσης βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα CH - 47D (Chinook) του Στρατού Ξηράς με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων ενώ απέπλευσαν από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ και το πλοίο Γενικής Υποστηριξης ΑΞΙΟΣ. Στην περιοχή κατευθύνεται και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα πολεμικά πλοία αναμένονται στην περιοχή μετά τα μεσάνυκτα. Σε ετοιμότητα διαθέσεως βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει οργανωθεί και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Δένδιας παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου υπάρχει επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ διαρκής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Βαρβιτσιώτης: Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων
O υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξερχόμενος από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη, το ιταλικό Κέντρο διάσωσης της Ρώμης, εφόσον το πλοίο βρίσκεται ήδη στα ιταλικά χωρικά ύδατα αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό με τη συνεργασία τη δική μας και βεβαίως έχουμε θέσει στη διάθεσή τους όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ενώ πρόσθεσε:

«Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο νωρίς το πρωί της Κυριακής εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά.

Ο Δ. Κουτσούμπας αφού ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Μ. Βαρβιτσιώτη του ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να κάνει το καλύτερο δυνατό με προτεραιότητα να μην κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή. 

Σε επικοινωνία Σαμαράς - Ρέντσι 
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράςβρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, κάτι που επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο ιταλός πρωθυπουργός.

Οι δυο πρωθυπουργοί είχαν το απόγευμα δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία, ο Μ. Ρέντσι διαβεβαίωσε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη» και ότι το πλοίο δεν έχει πάρει κλίσηόπως ακούστηκε.

Στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ μετέβη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, όπου ενημερώθηκε για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τους αξιωματικούς που συντονίζουν το έργο της διάσωσης των επιβατών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, «κατά την αναχώρησή του ο κ. Καμμένος, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έκανε δηλώσεις και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι αρμόδιοι είναι οι υπεύθυνοι αξιωματικοί που διαχειρίζονται την υπόθεση»

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64115346