ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες των ωκεανών κρύβουν τεράστια αποθέματα γλυκού νερού που θα μπορούσε να λύσει το παγκόσμιο, εκρηκτικό πρόβλημα της λειψυδρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην επιθεώρηση “Nature” η φυσική συσσώρευση γλυκού νερού κάτω από τον πυθμένα των θαλασσών δεν είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, αλλά απαντάται σε όλο τον κόσμο.

Εκτιμάται δε ότι στις υφαλοκρηπίδες της Βορείου Αμερικής, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Νοτίου Αφρικής κρύβονται γύρω στα 500.000 κυβικά μέτρα νερού χαμηλής αλατότητας, όγκος εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με εκείνον που αντλήθηκε από το υπέδαφος κατά τον 20ο αιώνα επισημαίνει ο  Βίνσεντ Ποστ του Πανεπιστημίου «Φλίντερς» της Αδελαΐδας που συνέγραψε τη μελέτη.

Γράφει ο
Ιωσήφ Μακρής
Θαλάσσιος Βιολόγος (MSc)

Συγγραφέας: Stanley M. Minasian
Aφήγηση: Mike Farrell
Μετάφραση: ομάδες στο facebook Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens - Greece) και Όχι στο δελφινάριο-τσίρκο στο Αττικό Πάρκο
Παραγωγή: Earth Views Productions, 2011
Διοργάνωση προβολής: Ιωσήφ Μακρής – Θαλάσσιος Βιολόγος (MSc), Θαλάσσιο περιβάλλον, άρθρα – marine environmental articles (σελίδα στο facebook)

Αγαπήσαμε τις φάλαινες και τα δελφίνια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα ντοκιμαντέρ και τις κινηματογραφικές ταινίες. Οι φάλαινες και τα δελφίνια διαθέτουν μοναδική ευφυΐα, εκπληκτική δύναμη και ομορφιά, αποτελούσαν πάντοτε αντικείμενο έμπνευσης και θαυμασμού αλλά και σύμβολο ελευθερίας για τους ανθρώπους.

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 10:05

Λίμνη Κωπαΐδα: αρχαίες υπόγειες δίοδοι

Αρκετές είναι οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα για τα αρχαία αποστραγγιστικά έργα της λίμνης Κωπαΐδας, και περισσότερο δε για τα υπόγεια. Ανάμεσα στις φυσικές καταβόθρες – σπηλαιώδεις διόδους διαφυγής του νερού προς τη θάλασσα, υπήρξαν και μερικά αρχαία υπόγεια τεχνικά έργα, σκοπός των οποίων ήταν να συμπληρώσουν το έργο της φύσης. Πότε όμως ξεκίνησαν να κατασκευάζονται; Από ποιον πολιτισμό; Ολοκληρώθηκαν τελικά; Και τι από αυτά υπάρχει σήμερα; Τα ερωτήματα αυτά προσπαθούν να βρουν τεκμηριωμένες απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.


Ο παγκόσμιος χάρτης σταδιακά κοκκινίζει σε νέο animation της NASA για την πορεία της κλιματικής αλλαγής από το 1880 μέχρι σήμερα.

Το βίντεο συγκεντρώνει τα αποτελέσματα νέας ανάλυσης που ολοκλήρωσε το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA στη Νέα Υόρκη.

Η απεικόνιση όπως αναφέρει το "Βήμα' δείχνει πόσο απείχε η μέση θερμοκρασία για κάθε έτος από το μέσο όρο των θερμοκρασιών το διάστημα 1951-1980, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση για τον προσδιορισμό των αποκλίσεων.

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 10:06

Η δημοκρατία της κυψέλης.! video

Μπορούν οι μέλισσες να μας δώσουν μαθήματα δημοκρατίας και διοίκησης επιχειρήσεων; Ε, λοιπόν, ναι! Με παρουσία 100 εκατ. χρόνων επάνω στη Γη, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων που δεν μπορούμε παρά να ζηλέψουμε!
Το ποιος κατασκευάζει τα ανέκδοτα και τα βάζει στην κυκλοφορία και το πώς προέκυψαν τα διάφορα επιτυχημένα γιατροσόφια ήταν για χρόνια κάτι που δεν είχα καταφέρει να καταλάβω. Για το πρώτο έχω ακόμη την ίδια απορία. Για το δεύτερο, όμως, για το πώς δηλαδή από τη φύση με τη χλωρίδα και την πανίδα της αντλούμε συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες που δεν έρχονται όλες μόνο από περίκλειστα και αποστειρωμένα εργαστήρια, έχω καταλάβει ότι οφείλουμε πολλά στην
παρατηρητικότητα μερικών ανθρώπων. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα στα δάση, δίπλα στα ποτάμια και στις θάλασσες. Είτε είναι ιθαγενείς, που η ζούγκλα αποτελεί το καθημερινό τους περιβάλλον, είτε επιστήμονες, που ζουν κι αυτοί σαν τους ιθαγενείς έχοντας αναπτύξει την ίδια απαραίτητη για την επιβίωση παρατηρητικότητα.

Καταπέλτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ των νησιών στα οποία αναφέρεται ο Ευρωβουλευτής περιλαμβάνεται στην οδηγία Habitat 92/43/CEE ως ειδική ζώνη διατήρησης για την προστασία στο πλαίσιο τoυ δικτύου Natura 2000. Το θέμα του αμαρτωλού χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, που ψηφίστηκε με σκανδαλώδη και παράνομο τρόπο σε μία νύκτα λίγο πριν αλλάξει η Κυβέρνηση Παπανδρέου, έφερε στην Ευρωβουλή ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Guido Milana.

Η μετάφραση της ερώτησης του Ευρωβουλευτή Guido Milana.

και κάθε μέρα πρόστιμο 47. 462 για τα κ@κ@κι@ μας.‏

Ενέργειες

βασίλης lorentzato​s
5:02 μμ
[Κατάργηση σημαίας από αυτό το μήνυμα]
Προς: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εικόνα του χρήστη βασίλης lorentzatos


topontiki.gr

Βάλια Μπαζού

Η συνήθης ύποπτη Ελλάδα, ξανακάθεται στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και απειλείται με εφάπαξ πρόστιμο 11.514.081 ευρώ και 47. 462 την ημέρα μέχρι οι λεγόμενοι καθ' ύλην αρμόδιοι να αποφασίσουν ότι έφτασε η ώρα οι πόλεις να αποκτήσουν αποχετευτικό σύστημα!

Η έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου «γέννησε» ένα νέο νησί στην Ιαπωνία. Οι εικόνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ιαπωνική ακτοφυλακή είναι εντυπωσιακές.

Στις φωτογραφίες και στο video φαίνεται από ψηλά ο καπνός από την ηφαιστειακή έκρηξη στα ανοιχτά της Νισινοσίμα, ενός μικρού ακατοίκητου νησιού, στο αρχιπέλαγος της Ogasawara, περίπου 1.000 χλμ νότια του Τόκιο.

Τα μυρμήγκια είναι αρχιτέκτονες! Φτιάχνουν τα σπίτια τους με υπομονή και  μελέτη.

Για να δουν πώς ακριβώς το κάνουν, οι επιστήμονες έριχναν τσιμέντο για 3  συνεχόμενες μέρες σε μια εγκαταλειμμένη φωλιά μυρμηγκιών.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους στις Φιλιππίνες πυροδότησε εκ νέου το διάλογο σχετικά με την ανθρωπογενή ή όχι αιτία πίσω από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, αλλά και την ευθύνη των πλούσιων κρατών, των μεγάλων δηλαδή ρυπαντών, να αποζημιώσουν τις χώρες που πλήττονται.

Περίπου 130 χώρες, συμπεριλαμβανομένων νησιωτικών κρατών πιέζουν για τη δημιουργία ενός μηχανισμού “αποζημιώσεων” στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και κατηγορούν τις χώρες που εκβιομηχάνισαν την παγκόσμια οικονομία πριν από 200 χρόνια για τις φυσικές καταστροφές.

Σελίδα 1 από 14