Ο γερμανός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Φρανκ Ντέπε είναι μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αριστερού φοιτητικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία τη δεκαετία του ’60, και από τα κεντρικά στελέχη, μαζί με το Ρούντι Ντούτσκε, του ομοσπονδιακού εκτελεστικού συμβουλίου της «Σοσιαλιστικής Γερμανικής Ένωσης Φοιτητών», που πρωτοστάτησε στα γεγονότα του 1968. Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 μίλησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε, στο πλαίσιο της 7ης ετήσιας διάλεξης στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, με τίτλο «Αυταρχικός καπιταλισμός:
Η Δημοκρατία σε παρακμή» (πηγή: left.gr, βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας)
Μοιάζει σαν ένα ερειπωμένο κομμάτι γης στην άκρη του Θεού, κι όμως η Poveglia είναι ένα μικρό νησάκι πολύ κοντά στη Βενετία.
Η είσοδος στο νησί είναι απαγορευμένη και για να το επισκεφτεί κανείς πρέπει να έχει γερό στομάχι και να δώσει 200 ευρώ στους «ειδικούς» που κάνουν αυτή τη δουλειά παράνομα. Πατώντας το πόδι στο νησάκι θα δείτε απανθρακωμένα λείψανα νεκρών που έχουν δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα κολλώδους τέφρας.
Η Poveglia χρησιμοποιούνταν ως κλινική στο ξέσπασμα του «Μαύρου θανάτου», της πανούκλας. Όταν η μαύρη πανώλη κτύπησε την Ευρώπη, η Βενετία αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα με τα πτώματα. Ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν με τέτοιο ρυθμό που δεν προλάβαιναν να θάψουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα οι εστίες μόλυνσης να μεγαλώνουν και η επιδημία να εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα.
Την πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο θα κατασκευάσει η εταιρεία Freedom Ship International.
Η πόλη, που θα ονομαστεί Freedom Ship (Το πλοίο της ελευθερίας) θα ξεπερνά σε μήκος το 1,5 χιλιόμετρο και θα έχει 25 ορόφους με καταλύματα ικανά να στεγάσουν ως και 40.000 ανθρώπους.
Ωστόσο, το πλοίο, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα ταξιδεύει συνεχώς, μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 100.000 άτομα.
Εκτός από τους μόνιμους κατοίκους θα μπορεί να δεχτεί καθημερινά ως και 30.000 επισκέπτες, 10.000 επισκέπτες που θα διανυκτερεύσουν στα ξενοδοχεία του και 20.000 μέλη πληρώματος.
Σε πολλές χώρες, αλλά και σε ευρωπαικές πρωτεύουσες, οι αρχές παίρνουν μέτρα έτσι ωστε η εικόνα των αστέγων να μη χαλάει την 'πρόσοψη' της πόλης, τη διάθεση των τουριστών και την ψυχολογία των περαστικών(!)Εκεί τελειώνει το πρόβλημα και η συμπόνοια!
Αυτή τη φορά η εικόνα και το 'ευφάνταστο' μέτρο έρχεται από την Κίνα : Έτσι εμποδίζουν τους άστεγους να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες...
ΦΛΟΡΕΝ ΚΑΜΠΕΓΙΟ (εκπρόσωπος του Κόμματος «Χ», καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα)
Το νέο κόμμα
Χ στα υπόλοιπα
enet.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
Ενα πείραμα στην Ισπανία, που ξεκίνησε από το Διαδίκτυο και φιλοδοξεί να αλλάξει τη λειτουργία της δημοκρατίας. «Δεν βιώνουμε κρίση, αλλά εξαπάτηση. Από το 2008 είμαστε κοινωνοί μιας απάτης που δημιούργησαν οικονομικά συμφέροντα με τη στήριξη διεφθαρμένων κυβερνήσεων»
του Σλάβοϊ Ζίζεκ και της Ναντέζντα Τολοκονίκοβα
μετάφραση: Δημήτρης Ιωάννου
Φωτό: Η Ναντέζντα Tολοκονίκοβα στη φυλακή, 24.9.2013. Φωτογραφία: Ilya Shablinsky/AFP/Getty Images
Πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε η αλληλογραφία του Σλάβοϊ Ζίζεκ και της φυλακισμένης ρωσίδας τραγουδίστριας των Pussy Riot Ναντέζντα Tολοκονίκοβα. Η Τολοκονίκοβα συνελήφθη, μαζί με άλλα δύο μέλη του συγκροτήματος, τον Μάρτιο του 2012 και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για χουλιγκανισμό και υποδαύλιση θρησκευτικού μίσους, λόγω της «πανκ προσευχής» εναντίον του Πούτιν στον ναό του Σωτήρος στη Μόσχα. Πριν συλληφθεί, σπούδαζε φιλοσοφία στη Μόσχα. Αρχικά φυλακίστηκε σε φυλακή της Μορδοβίας (όπου και αντάλλαξε τις επιστολές με τον Ζίζεκ), ενώ σήμερα έχει μεταφερθεί στη Σιβηρία. Η αλληλογραφία, που διήρκεσε από τον Ιανουράριο μέχρι τον Ιούλιο του 2013, οργανώθηκε από το γαλλικό περιοδικό Philosophie σε συνεργασία με το ρωσικό περιοδικό New Times. Δημοσιεύουμε αποσπάσματα της αλληλογραφίας, που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στην εφ. The Guardian, 15.11.2013.
H μικρή πόλη Λα Μουέλα βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βόρεια της Μαδρίτης, στα περίχωρα της Σαραγόσα. Η «χώρα του Δον Κιχώτη» στέκει σήμερα ως ένα άλλο μνημείο εκείνης της κοντινής, και συνάμα τόσο μακρινής εποχής όπου η οικιστική ανάπτυξη βρισκόταν στον κολοφώνα της.
Είναι Έλληνας, ζει και εργάζεται στο Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας της ανάπτυξης, της αναδυόμενης οικονομίας, του επερχόμενου Μουντιάλ και γράφει για την πραγματικότητα μιας χώρας που λέγεται Βραζιλία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με όλα τα ιδανικά που έχει κατά νου η πλειοψηφία του κόσμου.
Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο μπλογκ hellasbrazil.blogspot.gr και αφορά σε ένα πόρταλ επικοινωνίας με τους Ελληνες ομογενείς που ζουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Μεγάλη επιτυχία στο Διαδίκτυο, με περισσότερες από 5,8 εκατομμύρια εμφανίσεις σε μια ημέρα, γνωρίζει το video που ανάρτησε στο YouTube μια μαία από τη Γαλλία.
Τα δίδυμα αδελφάκια, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, που δεν έχουν αντιληφθεί ότι γεννήθηκαν, είναι αγκαλιασμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου.
Ενα συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο απεικονίζεται καρέ-καρέ το πώς μετακινείται το πρόσωπο ενός παιδιού όταν κάποιος του ρίχνει χαστούκι στο μάγουλο κάνει το γύρο του διαδικτύου στο πλαίσιο καμπάνιας για την ενδοοικογενειακή βία.
Μέσω του βίντεο που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το Onmed.gr, με πρωτοβουλία γαλλικού ιδρύματος για το παιδί