ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014 18:19

Πώς θα εκκενώσουν σε περίπτωση λάθους το Cape Ray - Το υπερσύγχρονο σύστημα διαφυγής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ώρα που η Κρήτη αγωνιά για την τύχη της θάλασσάς της από τα επικίνδυνα παιχνίδια που εκτυλίσσονται λίγα ναυτικά μίλια δυτικά του νησιού, ο καπετάνιος του Cape Ray δοκιμάζει κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να ξεσηκωθούν οι Κρητικοί από το πείραμα που επιφορτίστηκε να κάνει το πλοίο του με τα χημικά. Κι ενώ μέχρι τώρα όλοι οι συντονιστές διαβεβαιώνουν -χωρίς να δεσμεύονται ωστόσο- πως το χημικό πείραμα της Μεσογείου είναι ασφαλές για ανθρώπους και θάλασσα, σήμερα το eΚρήτη αποκαλύπτει πώς το Ναυτικό των ΗΠΑ επικύρωσε μία ανησυχητική σύμβαση με εταιρία που κατασκευάζει "γρήγορους τρόπους εκκένωσης πλοίων, σε περίπτωση κινδύνου".

Πρόκειται για την εταιρία Survitec η οποία κέρδισε τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε πριν από λίγο διάστημα με την προϋπόθεση να παραδώσει τον σχετικό εξοπλισμό (ονομάζεται "εγκατάσταση ΚΟΑ") την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, σε χρόνο ρεκόρ δηλαδή για τα δεδομένα αυτών των συστημάτων, που θέλουν μέσο χρόνο κατασκευής και τοποθέτησης ... μήνες. Το γεγονός ότι το σύστημα εκκένωσης του πλοίου με συνθήκες ασφάλειας για το πλήρωμα παραγγέλθηκε εν κρυπτώ και παραβίστω, δείχνει πως ο σχεδιασμός της επιχείρησης έχει σταθμίσει σωστά όλους τους κινδύνους που υπάρχουν για πλοίο και πλήρωμα και φροντίζει για τρόπους διαφυγής σε περίπτωση έκρηξης.

Τίποτα ανάλογο ωστόσο δεν έχει προβλεφθεί ούτε για την προστασία της Κρήτης, που τα παράλια της θα δεχτούν πιθανές συνέπειες ενός ατυχήματος , ούτε για τους ανθρώπους που ρωτούν επίμονα πως θα προφυλαχτούν αν κάτι πάει στραβά. Θυμίζουμε στο σημείο αυτό πως η διεθνής κοινότητα των Χημικών έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες εξηγώντας πως τα πράγματα με την υδρόλυση εν πλω των χημικών δεν είναι καθόλου απλά. Ειδικότερα, σε Ευρώπη κι Αμερική η επιστημονική κοινότητα των χημικών αρχίζει να αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του εγχειρήματος και να αντιδρά. «Έχουν πολλά χιλιόμετρα σωληνώσεων στο πλοίο, και οι πρόδρομες χημικές ουσίες για το σαρίν τείνουν να κρυσταλλώνουν στις σωληνώσεις και θα μπορούσαν να υπάρχουν βλάβες που θα επιβραδύνουν ή και θα περιπλέξουν τη διαδικασία», γράφουν ειδικοί σε sites με επιστημονικές αναλύσεις περί υδρόλυσης χημικών. Όμως οι Αμερικανοί θεωρούν πλέον πως έχουν τα νώτα τους καλυμμένα από τον κίνδυνο της έκρηξης στο πλοίο, αφού το πολυδάπανο σύστημα εκκένωσης που εγκατέστησαν θα διασφαλίσει τουλάχιστον την διαφυγή της επίλεκτης ομάδας των επιστημόνων του Αμπερντίν που βρίσκεται στο Cape Ray αλλά και του πληρώματος.

Survitec MES σύστημα
Survitec και σύστημα ταχείας εκκένωσης του πλοίου Cape Ray

O όμιλος Survitec διαθέτει συστήματα εκκένωσης πλοίων της (MES) στις Ηνωμένες Πολιτείες και κλειδί για να αναλάβει τη σύμβαση του Cape Ray ήταν η ικανότητα του να παραδώσει και να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η διάταξη αυτή -βάση της σύμβασης που κατακύρωσε το Αμερικανικό Ναυτικό- πληρούται εντός τεσσάρων εβδομάδων. Το "δοχείο εκκένωσης πλοίου" που παραγγέλθηκε είναι τύπου LOA 648-πόδι και διαθέτει ένα σύστημα που περιλαμβάνει δύο ολισθητήρες εκκένωσης DBC 50 και τέσσερα ατομικά σκάφη Zodiac SOLAS (σχεδίες διάσωσης).


Ακόμη ένα σύστημα εκτόξευσης βαρύτητας που δεν απαιτεί ηλεκτρικά ή υδραυλικά για να ξεκινήσει. Η απλότητα της λειτουργίας του σημαίνει ότι ακόμη κι αν κάθε όργανο και σύστημα του πλοίου νεκρώσει η εκκένωση από πλευράς προσωπικού μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Το υπερσύγχρονο σύστημα εκκένωσης που φτιάχνεται για το Cape Ray μπορεί να παρέχει 400 καταβάσεις σε λιγότερο από 30 λεπτά.


Το σχέδιο εγκατάλειψης του πλοίου μάλιστα έχει προβλεφθεί να λειτουργήσει με αλεξίπτωτο το οποίο διαθέτει ένα προστατευτικό κάλυμμα και σύστημα πλοήγησης, που προστατεύει τους εκτοπισμένους από περιβαλλοντικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της επαφής με το πλοίο ή τις επιπτώσεις του καπνού και της θερμότητας από μια ενδεχόμενη έκρηξη.


Το σύστημα αυτό εγκαταστάθηκε στη βάση Ρότα της Ισπανίας, όταν το Cape Ray παρέμεινε για εβδομάδες εκεί κι ήταν μία από τις αιτίες που καθυστέρησε η επιχείρηση υδρόλυσης χημικών. Αυτό που πράγματι όμως είναι δυσερμήνευτο είναι γιατί οι διεθνείς συντονιστές -ενώ γνωρίζουν το βαθμό επικινδυνότητας του εγχειρήματος- επιμένουν να γίνει η υδρόλυση ελάχιστα μίλια από τα Κρητικά παράλια. Κι επιπλέον αφού πράγματι υπάρχει περίπτωση έκρηξης στο πλοίο, γιατί δεν ενημερώνουν και τους Κρητικούς για το τι συνέπειες θα υπάρξουν στη θαλάσσια περιοχή, καθώς τόνοι από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες της Συρίας βρίσκονται στα αμπάρια του εν λόγω πλοίου που τριγυρνάει στα ανοιχτά του νησιού.

Μ.Κ.

Περισσότερες φωτό στο: http://www.ekriti.gr/article/pos-tha-ekkenosoyn-se-periptosi-lathoys-cape-ray-ypersyghrono-systima-diafygis#ixzz37vbJqNq3