ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 12:42

Τα χημικά της Συρίας στο πλοίο Cape Ray και από εκεί στη Μεσόγειο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray που έχει ελλιμενιστεί σε λιμάνι της Καλαβρία έχουν μεταφορτωθεί τα χημικά όπλα του συριακού οπλοστασίου για να οδηγηθούν σε ανοιχτή θάλασσα όπου θα καταστραφούν με τη διαδικασία της υδρόλυσης.

Τα όπλα μετέφερε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας το δανέζικο εμπορικό πλοίο Ark Futura υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Τη μεταφορά των 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων επιβεβαίωσε και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Μέχρι στιγμής όλα πήγαν καλά και δεν είναι μόνο θέμα τύχης, αν κι αυτή χρειάζεται», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζιανλούκα Γκαλέτι, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι το Τζόια Τάουρο για να επιθεωρήσει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις διαβεβαιώσεις οι τοξικές χημικές ουσίες πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με την μέθοδο της υδρόλυσης μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, ενώ τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και στη Φινλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

—Διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υφυπουργός κ. Δημήτρης Κούρκουλας παρείχε διαβεβαιώσεις στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων κ. Τάκη Χατζηπέρου και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Κυθήρων κ. Στράτο Χαρχαλάκη για το ζήτημα των χημικών της Συρίας.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου διαβεβαίωσαν τους δύο αιρετούς για τα εξής:

Ο κ. υπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες προέβησαν σε ανάλυση του ζητήματος, τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά, ισχυριζόμενοι και διαβεβαιώνοντας για τα ακόλουθα:

α) τα χημικά της Συρίας (είτε πριν είτε μετά την υδρόλυση) δεν θα έρθουν σε κανενός είδους επαφή ούτε με τον αέρα, ούτε με τη θάλασσα της Μεσογείου.

β) δεν θα γίνει ταφή, απόθεση ή βύθιση οιουδήποτε χημικού ή άλλου προϊόντος στη θάλασσα.

γ) ο συγκεκριμένος θαλάσσιος χώρος επελέγη γιατί δεν είναι προσβάσιμος στο ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ενέργειας από τις χώρες της Ανατολής.

δ) πάνω στο πλοίο που θα γίνεται η υδρόλυση θα υπάρχουν τέσσερεις παρατηρητές επιστήμονες της αρμόδιας υπηρεσίας για τα χημικά του Ο.Η.Ε.

ε) η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία με την αποστολή ενός πολεμικού πλοίου και (εάν απαιτηθεί) και ενός υποβρυχίου.

στ) το ΕΛΚΕΘΕ έχει ήδη πάρει δείγματα νερού από την περιοχή και θα πάρει και μετά τη λήξη της σχετικής διαδικασίας για να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε βλάβη του περιβάλλοντος.

ζ) από την υδρόλυση 520 τόνων χημικών, θα παραχθούν περίπου 4.500 τόνοι υδρολυμένου προϊόντοςκαι δεν θα αντληθεί νερό από τη θάλασσα αλλά από δεξαμενή χωρητικότητας 20.000 τόνων νερού που υπάρχει πάνω στο πλοίο.

η) την όλη διαδικασία θα επιβλέπουν ειδικοί πιστοποιημένοι επιστήμονες στα χημικά, καθώς και σειρά άλλων επιστημόνων και παραγόντων.

θ) το προϊόν που θα παραχθεί μετά την υδρόλυση (4.500 τόνοι περίπου απενεργοποιημένου χημικού προϊόντος) θα μεταφερθεί για απόθεση σε χώρες εκτός της Μεσογείου.

ι) για όλη τη διαδικασία έχουν ληφθεί υπερβάλλουσες δικλείδες και μέτρα ασφαλείας, διπλά και τριπλά τοιχώματα στις δεξαμενές, δεξαμενές αρνητικής πίεσης κ.λπ.

Ωστόσο, παρά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού, οι κ.κ. Χατζηπέρος και Χαρχαλάκης επέμειναν σθεναρά στο να υπάρξει επίσημη γραπτή τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα, για την οποία δεσμεύθηκε ο κ. υπουργός.

Παράλληλα ζήτησαν να προκληθεί απάντηση – ενημέρωση και από την αρμόδια υπηρεσία του Ο.Η.Ε. για τα χημικά.
http://www.econews.gr/2014/07/03/ximika-syrias-caperay-115985/