ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 09:36

LiFi: ίντερνετ μέσω λαμπτήρων αντικαθιστά το WiFi

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια νέα τεχνολογία για σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω λαμπτήρων αναπτύσσουν ερευνητές του πανεπιστημίου Φουντάν στη Σαγκάη, με επικεφαλής τη Δρ. Chi Nan.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βασική ιδέα είναι ότι το φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστής αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές ραδιοσυχνότητες του ασύρματου δικτύου WiFi.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας λαμπτήρας LED με ενσωματωμένο μικροτσίπ μπορεί να φτάσει τα 150 megabits το δευτερόλεπτο, ξεπερνώντας τη μέση ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης στην Κίνα.

Όπως εξηγούν, με την τεχνολογία τους, που ονομάζεται Li-Fi, όπου υπάρχει λαμπτήρας LED θα υπάρχει και σήμα Internet, ωστόσο, αν το φως σβήσει, το σήμα θα χαθεί.

Σημειώνεται ότι ένας λαμπτήρας LED ισχύος ένα βατ μπορεί να εξασφαλίσει σύνδεση στο Διαδίκτυο για τέσσερις υπολογιστές.

Δεδομένου ότι στην Κίνα η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, το Li-fi θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική εναλλακτική λύση για τους χρήστες του Διαδικτύου.

Ωστόσο, η νέα τεχνολογία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και αναμένεται να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να καταστεί «εμπορική επιτυχία».

econews