ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 07:00

Ο Χρυσοχοΐδης στη Κεφαλονιά.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Oι δεσμεύσεις του Υπουργού Υποδομών κ. Χρυσοχοϊδη για την αποκατάσταση των υποδομών.

Για άλλη μια φορά βρέθηκε στην Κεφαλονιά ο Υπουργός Υποδομών (των σεισμών όπως τον αποκάλεσε μια σεισμοπαθής κυρία από το Ληξούρι) προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων.

Ο Υπουργός ήρθε στο νησί μας μέσω Κυλλήνης και έφθασε στο Δημαρχείο μετά τις 8.00 μμ

Στη σύσκεψη στο Δημαρχείο πήραν μέρος εκτός από τον Δήμαρχο βέβαια και οι αντιδημαρχοι Διονύσης Λυκούδης, Βαγγέλης Κεκάτος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιώργος Τζωρτζάτος αλλά και αντιπροσωπεία σεισμοπαθών των Εργατικών Κατοικιών του Ληξουρίου.

Εκ μέρους τους μίλησε στον Υπουργό η εκπρόσωπός τους κ. Τηράκη. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει την κατεδάφιση και το κτίσιμο από την αρχή του συγκροτήματος των Εργατικών Κατοικιών (περίπου πενήντα οικογένειες) , καθώς όπως είπε «χρήματα υπάρχουν. Επτά εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί για την κατασκευή αυτών των οικιών συν το ποσό για την κατεδάφισή τους.

Δεσμεύτηκε επίσης να κάνει ότι μπορεί για να ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε ένα χρόνο. Μέχρι τέλος της εβδομάδας ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες των Εργατικών Κατοικιών στο Ληξουρι θα λάθουν μια επιστολή του που επίσημα θα τους ενημερώνει για όλα αυτά., ενώ μέσα στον Οχτώβρη θα έχει κατατεθεί στη Βουλή σχετική διάταξη που θα επιτρέπει στο Δημόσιο να αναλάβει το έργο.

Στην παρατήρηση σεισμοπαθών «ελπίζουμε να ζούμε μέχρι να τελείωσει το έργο», ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τους είναι ότι το τηλέφωνό του είναι στην διάθεση του καθενός ανά πάσα στιγμή να τοξ καλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια αποχώρησαν οι σεισμοπαθείς και ο Υπουργός συζήτησε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για τα θέματα : αποκατάσταση οδικού δικτύου Παλικής (το έργο θα αρχίσει τον Οκτώβρη), κατάσταση σχολείων, και Λιμάνι Αργοστολίου.

Η δηλωσή του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν η εξής ¨

: “Ηρθα πάλι για δουλειά και η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν να κλείσουμε το θέμα των εργατικών κατοικιών, αυτών των φτωχών ανθρώπων στο Ληξούρι, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να κατασκευάσουν ή να επισκευάσουν μόνοι τους τα σπίτια. Τα περισσότερα, εξάλλου, είναι κόκκινα και θέλουν καινούρια σπίτια. Γι αυτό το λόγο αναλαμβάνουμε ως Δημόσιο να κατασκευάσουμε όλο τον οικισμό εκεί. Ελπίζω μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχουμε καταθέσει μια διάταξη, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στο Υπουργείο μας να προκηρύξουμε το έργο, το οποίο υπολογίζουμε να είναι γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ συν τις κατεδαφίσεις έτσι ώστε οι άνθρωποι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα να μπουν στα καινούρια τους σπίτια”.

“Να φτιάξουμε ισχυρές υποδομές για την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς”

Για τις άλλες υποδομές ο κ. Υπουργός ανέφερε ¨ “Ηρθα για δουλειά επίσης που έχει σχέση με το οδικό δίκτυο της περιοχής. Ήδη έχουμε τρεις εργολαβίες. Ο Μύρτος, όπως ξέρετε, έχει αποκατασταθεί εδώ και πολύ καιρό και τώρα είναι η δεύτερη φάση αποκατάστασης των βραχοπτώσεων έτσι ώστε ο κεντρικός δρόμος από το Αργοστόλι στο Ληξούρι και αυτός προς το Φισκάρδο να είναι ασφαλής.

Ελπίζω σε λίγες ημέρες θα υπογραφούν άλλες δύο συμβάσεις, η μία έχει ήδη υπογραφεί έτσι ώστε να αρχίσουν οι εργασίες και στο επαρχιακό δίκτυο της Παλλικής αλλά και ταυτόχρονα να γίνουν παρεμβάσεις στον δρόμο Αργοστόλι-Ληξούρι. Νομίζω ότι κάνοντας αυτές τις παρεμβάσεις, διαμορφώνουμε ένα καθεστώς ασφαλούς διέλευσης για όλους και τους επισκέπτες και τους πολίτες της περιοχής. Ταυτόχρονα, όπως ξέρετε, υπάρχει μια εργολαβία στον Χάρακα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ελπίζω κι αυτή να πάει καλά ώστε γρήγορα να ανοίξει ο δρόμος για το Φισκάρδο. Πρέπει να πιέσουμε όσους έχουν αναλάβει έργα, τους εργολάβους δηλαδή να κάνουν τη δουλειά τους. Κι όποιος δεν κάνει τη δουλειά του είτε είναι το Υπουργείο, είτε η Περιφέρεια, πρέπει τότε να εφαρμόζουμε τους νόμους.

Υπάρχει και το θέμα των σχολείων. Τελειώνουν οι μελέτες, ελπίζω, σε λίγες ημέρες, στα τέλη Σεπτεμβρίου και κάποιες άλλες 15 Οκτωβρίου έτσι ώστε να αρχίσουν εργασίες και στα σχολεία, τα οποία έχουν μεγάλες ζημιές, για να μπορέσουν μετά τα παιδιά να μπουν στις αίθουσες σε ασφαλή σχολεία.

Τέλος, έχουμε αναλάβει ως Υπουργείο την ανακατασκευή και την επισκευή του λιμανιού του Αργοστολίου και Αναλαμβάνουμε σε λίγες ημέρες τη μελέτη της αποκατάστασης των βλαβών του λιμανιού, που είναι πολύ μεγάλες. Έφυγε, πλέον, η αρμοδιότητα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και πέρασε στο Υπουργείο Υποδομών μετά την πρωτοβουλία που πήραμε με τη Δημοτική Αρχή και νομίζω ότι σε 1,5 μήνα θα έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη και εκεί θα κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν περαιτέρω την Κεφαλονιά στην αναπτυξη της. Εννοώ πέρα από την αποκατάσταση των βλαβών να δημιουργήσουμε και μια νέα περιοχή που θα ελιμενίζονται αποκλειστικά σκάφη αναψυχής έτσι ώστε να βοηθήσει τους πολίτες του νησιού να αυξήσουν το εισόδημα τους. Η προσπάθεια, η δική μου είναι να εξοικονομήσουμε χρήματα έτσι ώστε μαζί με τον Δήμαρχο να φτιάξουμε σοβαρές υποδομές, που είναι χρήσιμες και αναγκαίες για την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς. Είναι μια ευκαιρία, δηλαδή, που συνέβη αυτή η καταστροφή για να δημιουργηθούν νέες ισχυρές υποδομές που είναι αναγκαίες για την Κεφαλονιά και την τουριστική της και όχι μόνο ανάπτυξη”.

Σχετικά με το θέμα της απόρριψης του αιτήματος από το Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας για τη δημιουργία Σεισμολογικού Κέντρου στην Κεφαλονιά, ο κ. Χρυσοχοϊδης σχολίασε: “Μέσα από τον ΟΑΣΠ κάνω μια προσπάθεια έτσι ώστε να εγκαταστήσουμε και με χρήματα του Υπουργείου Υποδομών όλο τον αναγκαίο τεχνικό, τεχνολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό έτσι ώστε τα ζητήματα που έχουν σχέση γενικότερα με τη σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά να είναι πάντα στην επικαιρότητα”.

Τέλος σχολίασε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που δυσκολεύουν την υλοποίηση των έργων. “Εχει σημασία η συνέργια και η συνεργασία έτσι ώστε να υπερβαίνουμε προβλήματα, γραφειοκρατίες, αγκυλώσεις και εμπόδια. Εγώ, λοιπόν, είμαι εδώ και θέλω όποιο πρόβλημα υπάρχει να προσπαθώ να το λύσω. Προσωπικά, πάντως, δεν στέκομαι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών, στέκομαι κυρίως στη δημιουργία νέων υποδομών στην Κεφαλονιά, που θα τη βοηθήσουν να κάνει το επόμενο βήμα”.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ “Ο,τι και να πω για τον Υπουργό είναι λίγο…”


: “Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό γιατί από τότε που πήρε τη σκυτάλη και ανέλαβε την Κεφαλονιά όλα πάνε κατ’ ευχήν με εντολή του προσωπική. Ό,τι και να πω γι αυτόν είναι λίγο… Εχουν προχωρησει οι μελέτες, έχει βγει η δεύτερη φάση του λιμανιού του Ληξουρίου, στο οποίο ήδη εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος και θέλω να τον ευχαριστήσω επίσης που είχαμε κολλήσει με το λιμάνι του Αργοστολίου κι ανέλαβε κι έδωσε εντολή στους μελετητές να προχωρήσουν. Τον ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου γιατί είναι συνεπής σε όλα»

Ο Υπουργός θα αναχωρήσει από την Κεφαλονιά, Τρίτη πρωί.
Περισσότερες φωτό στο http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=53725&Itemid=38


* Οι φωτογραφίες είναι του Μιχάλη Ανδρεαδάκη