ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 08:15

«Η Κεφαλονιά θα γίνει καλύτερη από πριν»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Κεφαλονιά επισκέφθηκε για μια ακόμα φορά ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προκειμένου να επιθεωρήσει πως εξελίσσεται η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών μετά τους σεισμούς.


Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έφτασε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα στο αεροδρόμιο του νησιού και επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του Διονύση Λυκούδη, στο οποίο επέβαινε και ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης. Συνοδευόμενοι ακόμη από τον Αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Κουρή και στελέχη του Υπουργείου κατευθύνθηκαν αμέσως στο λιμάνι του Αργοστολίου, όπου αναχώρησαν με το φέρι μποτ για το Ληξούρι. Μόλις έφτασαν εκεί, έκαναν μια σύντομη αυτοψία στις εργασίες που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στο λιμάνι του Ληξουρίου και επισκέφθηκαν ακολούθως τα γραφεία της ΥΑΣ, όπου είχαν συγκεντρωθεί φορείς και κάτοικοι προκειμένου να τον ενημερώσουν για όλα τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται μετά το διπλό πέρασμα του Εγκέλαδου. Στις συζήτηση που ακολούθησε για περισσότερο από μια ώρα ο Υπουργός έγινε δέκτης των προβληματισμών των φορέων για κάποια ζητήματα που έχουν μείνει πίσω και συνιστούν της άμεσης παρέμβασης του. Το πιο σοβαρό από αυτά, που έθιξε ο Αντιπεριφεριάρχης, Σωτήρης Κουρής, έχει να κάνει με τις εργατικές κατοικίες του Ληξουρίου, οι οποίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους με την εκπρόσωπο τους να ενημερώνει τον κ. Χρυσοχοϊδη οτι είναι εφικτό να προχωρήσουν άμεσα η διαδικασίες για να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν από την αρχή. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φορέων Παλλικής, Δημήτρης Μαντζουράτος έθιξε, απο την πλευρά του το ζήτημα των σχολικών συγκροτημάτων που δεν ακόμη επισκευαστεί. Ο Υπουργός δήλωσε το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ευαισθησία από τη στιγμή που μιλάμε για παιδιά, με τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση να ανακοινώνει στη συνέχεια της κουβέντας οτι έχει ήδη αποφασιστεί η κατασκευή ενός νέου Λυκείου στο Ληξούρι καθώς και η κατεδάφιση του ΕΠΑΛ.

Το λάθος που αναγνώρισε ο Δήμαρχος
Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση στον Υπουργό για το πως εξελίσσεται η αποκατάσταση των λιμανιών, με τον Αλέξανδρο Παρίση να αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος, από την πλευρά του, να μην ακούσει την πρόταση του Υπουργού να αναλάβει το ΥΠΟΜΕΔΙ την ανακατασκευή του λιμανιού Αργοστολίου. Αποτελέσμα αυτού του γεγονότος ήταν να έχει μείνει πολύ πίσω η υπόθεση, από τη στιγμή που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του το Υπουργείο Ναυτιλίας. Στο σημείο αυτό, ο Βασίλης Ρουχωτάς έθιξε και την έλλειψη αισθητικής που χαρακτηρίζει το νέο λιμάνι του Ληξουρίου, με συνέπεια να “χαλάει” την είσοδο της πόλης, με τον κ. Χρυσοχοϊδη να δίνει εντολή στον υπεύθυνο του Υπουργείου, κ. Παπαγεωργίου να φροντίσει για το θέμα. Ο κ. Ρουχωτάς χαρακτήρισε ακόμη “νεκρό” πολιτιστικά το νησί, καθώς με εξαίρεση τη Φιλαρμονική Σχολή στο Αργοστόλι δεν υπάρχει άλλη υποδομή στο νησί που να μην έχει υποστεί ζημιές από τους σεισμούς Η κα Κλεάνθη, εκ μέρους της ΥΑΣ, αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται  στην εξέταση των φακέλων για την έγκριση αδειών αποκατάστασης των ζημιών (εκφράστηκαν και σχετικά παράπονα απο πολίτες), κάτι που οφείλεται, όπως είπε, στην έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο, κι αυτό το ζήτημα αναμένεται σύντομα να επιλυθεί καθώς απο τη Δευτέρα, η Υπηρεσία θα ενισχυθεί με προσωπικό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έτσι ώστε να επισπευθούν όλες οι διαδικασίες. Ο κ. Χρυσοχοϊδης άκουσε ακόμη με προσοχή το αίτημα του Συλλόγου ΑμεΑ για την εγκατάσταση τουλάχιστον μιας αίθουσας στη Βίλα Αντύπα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Ιδρύματος και δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα έχει επιλυθεί.

«Η Κεφαλονιά κλείνει τις πληγές της»
Λίγο πριν αναχωρήσει από το Ληξούρι, ο Υπουργός μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου αναφέροντας μεταξύ άλλων: «H Κεφαλονιά ημέρα με την ημέρα αποκαθιστά και κλείνει τις πληγές της. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια με την κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού ούτως ώστε η Κεφαλονιά να γίνεται καλύτερη από πριν. Είπα σε όλους τους κατοίκους πριν από λίγο που ήταν εδώ ότι είμαστε επάνω στα προβλήματα προκειμένου μαζί με αυτούς να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να αφήσουμε πίσω μας τη ζημιά δημιουργώντας μια Κεφαλονιά πιο αισιόδοξη, πιο ευημερούσα, μιας και φέτος ο τουρισμός εδώ έχει μια τεράστια αύξηση που αγγίζει περίπου το 50%. Σε λίγες ημέρες θα ξανανοίξει και η περίφημη παραλία του Μύρτου αφού αποκατασταθούν οι ζημιές από το σεισμό καθώς και το κεντρικό οδικό δίκτυο, που οδηγεί προς το βόρειο μέρος, το Φισκάρδο. Είμαι λοιπόν χαρούμενος, έδωσα οδηγίες σε όλους τους συνεργάτες μου και στους υπαλλήλους του Υπουργείου να εντείνουν τις προσπάθειες τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω γι αυτό, όπως επίσης και τις τοπικές αρχές, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Δήμαρχο και όλους τους τεχνικούς που νυχθημερόν εργάζονται για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η προσπάθεια αυτή δείχνει ότι αν ένα κράτος λειτουργεί σωστά μπορεί να γίνει και συμπαραστάτης του πολίτη αλλά ταυτόχρονα να γίνει και ένα αναπτυξιακό εργαλείο».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης
Περισσότερες φωτογραφίες στο http://efimeridakefalonia.gr/?p=36109

Αντιδράσεις και δεσμεύσεις για τον Μύρτο

DSC05814

Το θέμα του κλείσιμου του δρόμου που οδηγεί στην παραλία του Μύρτου δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην Κεφαλονιά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής τα έβαλε με τους εργολάβους, λέγοντας ότι δεν έχουν δουλέψει όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα οι εργασίες να καθυστερούν σημαντικά, με αποτέλεσμα να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους. Ο Δημήτρης Τασσιόπουλος, από τη Διεύθυνση Οδικών Εργων, υπογράμμισε από τη μεριά του ότι μέχρι τις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτιμά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα βραχοπροστασίας και στη συνέχεια θα παραδοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία. Ο Υπουργός Υποδομών, πάντως, ήταν κατηγορηματικός κατά την αποχώρηση του από το Ληξούρι. «Ο Μύρτος θα ανοίξει όταν ο δρόμος είναι ασφαλής. Αν δεν είναι ασφαλής, τότε θα κλείσουν σπίτια κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανένας». Το μήνυμα αυτό φρόντισε να στείλει ο κ. Χρυσοχοϊδης στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής και κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε λίγες ώρες αργότερα στον δρόμο του Χάρακα. Το συγκεντρωμένο πλήθος «στρίμωξε» τον Υπουργό, λέγοντας ότι «τον καθιστά υπεύθυνο να ανοίξει ο δρόμος μέχρι τις 12 Ιουλίου» και ζητούσε εγγυήσεις προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση, καθώς ανησυχούν λόγω οτι δεν βλέπουν να προχωρούν οι εργασίες. «Είναι δυνατόν να είναι κλειστή η πρώτη παραλία της Ελλάδας και εμείς να ψωμολυσάμε; Αυτή είναι η ανάπτυξη σας;» Στο σημείο αυτό, ο κ. Χρυσοχοϊδης προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο και επανέλαβε πολλές φορές ότι ο δρόμος θα ανοίξει στις 12 του μήνα και μάλιστα θα δώσει ξανά το παρών και ο ίδιος προκειμένου να τον επιθεωρήσει. «Καταλαβαίνω ότι έχετε την επιχειρηματικότητα σας και έχετε δίκιο αλλά αν ο δρόμος ανοίξει και δεν είναι ασφαλής, θα κλείσουν σπίτια. Θα κινδυνεύσουν ζωές ανθρώπων. Το έργο γίνεται σε χρόνο ρεκόρ. Δεν σας αφορά τι κάνουν οι εργολάβοι. Μπορεί να δουλεύουν και τα ξημερώματα» τους είπε, μεταξύ άλλων. Εξάλλου, στο διάστημα της παραμονής του στον δρόμο του Χάρακα, ο Υπουργός επέβλεψε πως εξελίσσονται οι εργασίες και παρατήρησε ειδικά τη μεγάλη τρύπα που έχει ανοιχτεί για να τοποθετηθούν οι πρώτοι πάσσαλοι της γέφυρας.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

http://efimeridakefalonia.gr/?p=36159