ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 18:26

Επιστολή της κ. Χριστίνας Μιχαλάτου σχετικά με την -ανάπλαση- της πλατείας της Σάμης.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
ανάπλαση- της πλατείας της Σάμης. ανάπλαση- της πλατείας της Σάμης.

Διαβασα με προσοχη την επιστολη - κειμενο του κου αρχιτεκτονα Θ. Φλωρατου στο site Βλαχατα Σαμης. Συνηθως δεν ανταπαντω, δεν στελνω επιστολες απλα κανω καποια σχολια σε αναρτησεις ως ελευθερος , σκεπτομενος πολιτης που πιστευει στην Δικαιοσυνη, την Δημοκρατια και την Ελευθερια του Λογου. Αξιες που τοσο εχουν διαπομπευτει κ αλλοιωθει στις μερες μας. Και σαν τετοιος πολιτης θα ηθελα να απαντησω στον κο αρχιτεκτονα Θ. Φλωρατο.

Αγαπητε κε Φλωρατε, ειμαι εγγεγραμμενη κατοικος Σαμης Κεφαλληνιας απο τοτε που γεννηθηκα , παρολο που δεν εζησα ποτε μου μονιμα στην Κεφαλλονια κ ειμαι περηφανη για την καταγωγη μου. Το ιδιο ισχυει για τον γιο μου που ειναι 6 χρονων τωρα και καθε καλοκαιρι δεν βλεπει την ωρα να παει στην Κεφαλλονια και να δει τους παππουδες και την πατριδα του.

Για τον συζηγο μου , την οικογενεια του και την λατρεια τους για την Κεφαλλονια και συγκεκριμενα για την Σαμη δεν θα αναφερθω εγω, μπορειτε να ρωτησετε τον οποιοδηποτε να σας πει. Κανεις απο εμας δεν ασχοληθηκε με την πολιτικη κ δεν ειμαστε στρατευμενοι με καμια πολιτικη παραταξη, αλλα εχουμε πολιτικη συνειδηση κ αποψη ελπιζω αυτο να μην σας ενοχλει. Και με το δικαιωμα της αποψης και της Ελευθεριας του Λογου που απ´ο,τι γνωριζω ακομα , εστω και τυπικα προστατευται απο το Συνταγμα της χωρας σχολιασα το εν λογω εργο, γί'αυτον τον λογο το κανω με ονοματεπωνυμο και οχι προς χαριν αυτοπροβολης οπως εσεις αναφερετε. Δεν την εχουμε αναγκη ουτε εγω, ουτε πολλοι ακομα κατοικοι της Σαμης κ της ευρυτερης Κεφαλλονιας που εξεθεσαν την γνωμη τους. Καταλαβαινω ποσο δυσκολο ειναι για εναν καλλιτεχνη που επινοει ενα εργο, το σκεφτεται και εργαζεται πανω σε αυτο για μεγαλο χρονικο διαστημα να ακουει ως επι το πλειστον αρνητικα σχολια αλλα δυστυχως αυτη ειναι η αποψη πολλων, δεν θα πω των περισσοτερων, διοτι δεν γνωριζω το ακριβες νουμερο. Οπως και εσεις αλλωστε δεν μπορειτε να το γνωριζετε. Ο λογος του καθενος απο εμας θα πρεπει να ειναι σεβαστος και οχι στοχος προσβλητικων σχολιων απο κανεναν.
Το οτι ο συγκεκριμενος χωρος ονομαζεται πλατεια χωρις να ειναι ακριβως αυτο με βρισκει απολυτα συμφωνη, αλλα νομιζω δεν μπορειτε να αποκλεισετε τις οποιες αποριες εχουν οι κατοικοι της περιοχης για το εν λογω εργο ως προς την λειτουργικοτητα του οταν τοσα χρονια ολες οι δημοτικες παραταξεις κ οι περισσοτεροι κατοικοι της περιοχης μιλανε για μια ριζικη αλλαγη ολοκληρης της παραλιας και οχι ενα αποσπασματικο εργο.
Οσον αφορα το κυκλικο σχημα δεν θα αναφερθω, διοτι δεν ειμαι συγκοινωνιολογος , και διοτι οπως προειπα η επινοηση του σχηματος θα επρεπε να ειναι μερος ενος ολικου σχεδιου της παραλιας και της κυκλοφοριας των οχηματων που εχει αμεση σχεση με την Σαμη ως λιμανι επισης. Απ'ο,τι γνωριζουμε ολοι, υπαρχει συγκεκριμενη μελετη που εκπονησε το πανεπιστημιο Πατρας πριν μερικα χρονια,και στην οποια δεν καταλαβαινω γιατι δεν αναφερεστε και γιατι το επιτελειο σας και η δημαρχια δεν την λαμβανει υπ'οψιν της.
Το τι θα μπει επανω στην πλατεια και εαν αυτο θα ειναι καραβι, αγαλμα ή συντριβανι ειναι ενα αλλο θεμα αλλα δευτερευων μπροστα σε ολα τα υπολοιπα στα οποια αναφερθηκα και ανησυχω οπως ολοι οι κατοικοι της περιοχης. Οπως τονιζεται και εσεις, η πολιτισμικη ταυτοτητα μιας περιοχης μπορει να αποτυπωθει στα μουσεια, τα λαογραφικα κεντρα και της βιβλιοθηκες της και οχι σε μια πλατεια. Με βρισκεται απολυτα συμφωνη ως προς αυτο επισης. Μηπως αυτη θα επρεπε λοιπον να ειναι μια απο τις προτεραιοτητες μας, μιας που η Σαμη δεν εχει ΚΑΝΕΝΑ απο αυτα τα βασικα πολιτιστικα κεντρα για τα οποια ο λαος της διψαει; Δεν θα αναφερθω στην ημερομηνια που ειχε δωσει ο κος Δημαρχος για την εγκαινιαση του μουσειου γιατι ολοι γνωριζουμε οτι την εχουμε ξεπερασει κατα πολυ. Αληθεια τι γινεται με αυτο το εργο; Ελπιζω να μην εχει την ιδια τυχη του γεφυριου της Αρτας και η πλατεια σας εαν ποτε αποφασιστει να γινει.
Η αναρτηση της προμελετης στο διαδικτυο, την οποια και εγω και πολλοι αλλοι προσπαθησαμε με τις "πενιχρες" γνωσεις μας στην αρχιτεκτονικη αλλα με την κοινη λογικη που δοξα τω Θεω ακομα εχουμε και με την αγαπη για τον τοπο μας να κατανοησουμε, δεν ειναι μια μορφη διαλογου γιατι δεν παρουσιαστηκε ως τετοια. Συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις γινεται μια ανακοινωση με αναρτηση του σχεδιου και καλουνται οσοι κατοικοι ενδιαφερονται μια συγκεκριμενη ημερα και ωρα, σε ενα συγκεκριμενο χωρο για συζητηση. Ο κος Δημαρχος θυμαμαι προεκλογικα το εκανε, δεν καταλαβαινω γιατι δεν μπορει να γινει και τωρα. Και τελικα, τον θελετε ή οχι τον διαλογο γιατι απο την μια σας ενοχλει η αποψη των "λιγων" οπως αναφερετε και απο την αλλη μας παρουσιαζετε ενα αρθρο που γραφτηκε στα τοπικα blogs χωρις να θεωρειται ουτε καν επισημη ανακοινωση απο τον Δημαρχο , ως " κοινωνικο διαλογο" . Αυτοαναιρειστε κ αυτοδιαψευδεστε νομιζω. Η αποξενωση των κατοικων της Σαμης απο τα κοινα, γιατι αυτο ζητατε, ειναι η επιβολη και η προεκταση της του μνημονιου που σκοπο εχει να καταρρακωσει ακομη και αυτα τα λιγα τριμματα αξιοπρεπειας και συνειδησης που μας εχουν απομεινει. Γιατι ολα τα αλλα, μαζι με την Σαμη και ολη μας η πατριδα, καταστραφηκαν με την αποψη οτι η διαχειρηση ανηκει στους λιγους και εκλεκτους και οχι στο λαο. Στα πολιτισμενα δημοκρατικα μερη σε ολο το κοσμο οι πολιτες και της ποιο μικρης πολης εχουν ενεργη συμμετοχη στα κοινα. Κρατηστε τις ανελευθερες αποψεις ως καθαρα προσωπικες. Στη Σαμη μας πιστευουμε στη Δημοκρατια και στην αξιοπρεπεια μας που τοσο εντεχνα προσβαλλατε.
Τελος θα ηθελα να σας πληροφορησω οτι στο αγγλικο κοινοβουλιο οπως κ στο ελληνικο οι ψηφοφοριες γινονται δια βοης κ δια ανατασεως του χεριου ,ακομη τουλαχιστον.
Ελπιζω, η δημοτικη αρχη να λαβει υπ'οψιν το αγνο ενδιαφερον των κατοικων ως προς αυτο και ολα τα αλλα ουσιαστικα θεματα που καινε αυτην την στιγμη τον τοπο μας και να προβει σε εναν πραγματικο, σοβαρο και δημοκρατικο διαλογο κ οχι σε αποσπασματικες ανακοινωσεις κ αποφασεις που μονο κακο κατα την "ταπεινη" μου γνωμη μπορουν να κανουν.

Υ. Σ Οσο για το καραβι, η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι η δημοτικη αρχη που ειναι και ο κυριος χορηγος στο εργο σας θα πρεπει να γνωριζει οτι η Σαμη δεν εχει αναγκη απο ψευτικα καραβια, αλλα αντιθετα θα πρεπει να εργαζεται πυρετωδως κ διακαως ωστε η γραμμη Σαμης Πατρας να λειτουργησει αμεσα.


Χριστινα Μιχαλατου