ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 13:59

Σαν σήμερα: 25 Ὀκτωβρίου-1764.—Επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος στην Λευκωσία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σαν σήμερα: 25 Ὀκτωβρίου-1764.—Επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος στην Λευκωσία Σαν σήμερα: 25 Ὀκτωβρίου-1764.—Επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος στην Λευκωσία Σαν σήμερα: 25 Ὀκτωβρίου-1764.—Επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος στην Λευκωσία

1764.—Επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος στην Λευκωσία. Οι βαρείς φόροι και η μεγάλη εκμετάλλευση του πληθυσμού από τους τούρκους διοικητές, προκάλεσαν επανειλημμένες εξεγέρσεις του κυπριακού λαού εναντίον της οθωμανικής εξουσίας. Μαζί με τους Χριστιανούς, πολλές φορές ξεσηκώνονταν και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του νησιού, θύματα κι αυτοί της ίδιας καταπίεσης. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα γεγονότα του 1764, όταν Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, κάτω από την ηγεσία του τούρκου Τζηλ Οσμάν, αρνήθηκαν να πληρώσουν τους φόρους και ξεσηκώθηκαν εναντίον της τουρκικής διοικήσεως. Ο σουλτάνος σε τέτοιες περιπτώσεις έστελλε στρατό που κατέπνιγε με σκληρότητα τις εξεγέρσεις.

1821.—Αγγλικό πλοίο τροφοδοτεί τους πολιορκημένους από τους Έλληνες τούρκους του Ναυπλίου.

1822.—Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου. 9.000 με 10.000 τουρκαλβανοί, υπό τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, και 3 πλοία υπό τον Γιουσούφ πασά, πολιορκούν το Μεσολόγγι από ξηράς και θαλάσσης, ενώ 700 περίπου Μεσολογγίτες υπό τους Μαυροκορδάτο, Μ. Μπότσαρη, Γ. Κίτσο και Θ.Γρίβα, αποφασίζουν να αμυνθούν μέχρις εσχάτων. Η πολιορκία ήταν στενή και από την ξηρά και από την θάλασσα ύστερα από τον ναυτικό αποκλεισμό του Γιουσούφ πασά της Πάτρας. Οι πολιορκούμενοι έφθασαν σε κατάσταση απογνώσεως, αλλά κέρδισαν χρόνο με παρελκυστικές διαπραγματεύσεις με τους τούρκους. Ώσπου στις 8 Νοεμβρίου, εφτά υδραίικα πλοία διέσπασαν τον θαλάσσιο αποκλεισμό έφεραν ενισχύσεις και πολεμοφόδια κι έδωσαν τη δυνατότητα στους Έλληνες να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις και να εξακολουθήσουν την άμυνα.

.—Απεβίωσε στην Ακροκόρινθο – σε βαθιά κατάθλιψη μετά την συντριπτική ήττα του – ο τούρκος αρχιστράτηγος, Δράμαλης, αποκλεισμένος εκεί από τους Έλληνες με μικρό μέρος της στρατιάς του. Ως αρχιστράτηγος της μεγάλης στρατιάς που έστειλε ο σουλτάνος για να καταπνίξει την επανάσταση στη Ν. Ελλάδα, ηττήθηκε στα στενά των Δερβενακίων (26-27/7/1822) και μόλις κατόρθωσε να ξεφύγει στην Κόρινθο, πεζός και κουρελιασμένος σέρνοντας τα πασουμάκια του.

1826.—Μάχη του Καραϊσκάκη κατά των τούρκων στη Δόμβραινα. Στην Μάχη της Δομβραίνας, στο πλευρό των ντόπιων αγωνιστών, έλαβαν μέρος, εκτός του Καραϊσκάκη, και οι Νικηταράς, Σουλτάνης, Πανουριάς και Καλέργης. Η περιοχή ήταν από τις πρώτες που ελευθερώθηκαν μαζί με τον Μωριά.

1828.—Αρχίζει η δίωξη των πειρατών στο Αιγαίο. Ο Καποδίστριας για να πετύχει την καταστολή της πειρατείας, επικαλέστηκε την βοήθεια των ξένων δυνάμεων. Έτσι ο Γάλλος Συνταγματάρχης Φαβιέρος, διέθεσε μια γολέτα υπό τον Ανάργυρο Λεμπέση για την καταδίωξη των πειρατών στην περιοχή των Οινουσών και της Μυτιλήνης. Συγχρόνως, οι βρετανοί εκκαθάρισαν το Καστελόριζο, οι Αυστριακοί την Κασσάνδρα, τις Οινούσες και τα Ψαρά, ενώ οι Γάλλοι ανέλαβαν τις υπόλοιπες περιοχές. Η δίωξη των πειρατών από τις περιοχές αυτές, άρχισε στις 25 Οκτωβρίου και σε 18 ημέρες πέτυχε το στόχο της.

1851.—Πεθαίνει ο ηλικίας 71 ετών, Μανιάτης αγωνιστής του ’21, Παναγιωτάκης Γιατράκος. Υπήρξε ηγετική μορφή της Επανάστασης και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα, τόσο κατά τη διάρκεια του Αγώνα, όσο και κατά την πρώτη περίοδο του νέου ελληνικού κράτους. Ως ιατρός, εφάρμοζε αντισηπτική και ασηπτική μέθοδο με αλκοόλ (ρακί) σε μια εποχή κατά την οποία η αντισηψία ήταν άγνωστη και αντιμετώπιζε με μεγάλη αυτοπεποίθηση και επιτυχία βαρύτατες χειρουργικές περιπτώσεις.

1880.—(ν.ημ)Για 10η φορά (ρεκόρ στην ελληνική ιστορία), ορκίζεται Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο εκ Μάνης, Αλέξανδρος Κουμουνδούρος. Συνοπτικά: 2 Μαρτίου 1865 – 20 Οκτωβρίου 1865, 6 Νοεμβρίου 1865 – 13 Νοεμβρίου 1865, 18 Δεκεμβρίου 1866 – 20 Δεκεμβρίου 1867, 3 Δεκεμβρίου 1870 – 28 Οκτωβρίου 1871, 15 Οκτωβρίου 1875 – 26 Νοεμβρίου 1876, 1 Δεκεμβρίου 1876 – 26 Φεβρουαρίου 1877, 19 Μαΐου 1877 – 26 Μαΐου 1877, 11 Ιανουαρίου 1878 – 21 Οκτωβρίου 1878, 26 Οκτωβρίου 1878 – 10 Μαρτίου 1880, 13 Οκτωβρίου 1880 – 3 Μαρτίου 1882.

1889.—Από σεισμό 6,7 Ρίχτερ στην Λέσβο, σκοτώνονται 36 άτομα. Ο καταστρεπτικός σεισμός, με επίκεντρο την δυτική Λέσβο, κατέστρεψε τα χωριά: Τελώνια (Άντισσα), Βατούσα, Πτερούντα, Ρέμα, Χίδερα, Αγρα, Μεσότοπος, Ερεσός, Σίγρι και άλλα. Από το φοβερό αυτό σεισμό έπαθαν μεγάλες καταστροφές τα Μοναστήρια Υψηλού (Ορδυμνος), Κρεωκόπου, Περιβολής και Πυθαρίου. Το «ρήγμα Καλλονής – Αγίας Παρασκευής», παρακλάδι του «ρήγματος της Ανατολίας» (ξεκινά από τα βάθη της Ανατολίας, διασχίζει τη Βόρεια πλευρά της, και μέσω του Ελλήσποντου εξέρχεται στο Αιγαίο), έχει δώσει όλους τους καταστρεπτικούς-φονικούς σεισμούς στο νησί.

1896.—Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος καλεί εγγράφως σε συνέδριο, που θα γίνει μεταξύ 11-17/1/1897 και τα 52 σωματεία, με θέμα την ίδρυση συνδέσμου αθλητικών σωματείων.

1900.—Η ρουμανία, στα πλαίσια της προπαγάνδας της στην Μακεδονία, αποστέλει πράκτορες ιατρούς στην περιοχή για δωρεάν ιατροφαρμακευτική υποστήριξη σε ρουμανόφρονες.

1912.—Προέλαση των βούργαρων στην κοιλάδα του Στρυμόνα.

.—Ταξιαρχία ιππικού καταλαμβάνει τον Λαγκαδά, έπειτα από σκληρό αγώνα κατά τών κατεχόντων τα γύρω τής πόλεως υψώματα.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τούρκων, ιδίως στα Ανώγεια Ηπείρου.

.—Ο Ελληνικός στόλος, μετά τα Ψαρά, απελευθερώνει την Τένεδο και προελαύνει στα Δαρδανέλλια όπου και βρίσκεται κρυμμένος ο εχθρός. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς αντίσταση. Μεγάλη είναι η χαρά του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, διότι επιτέλους ανακάλυψε την κρυψώνα του τουρκικού στόλου. Μάλιστα, με τηλεγράφημά του προς τους τούρκους, τους καλεί να ανοιχτούν στο Αιγαίο για να αναμετρηθούν.

.—Δέκα χιλιάδες βούργαροι εισβάλλουν στην πόλη των Σερρών η οποία παραδόθηκε αμαχητί. Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα χειρότερα, οι κάτοικοι τους υποδέχονται με τιμές.

1914.—Η Βρετανία, συγχρόνως με την κήρυξη του πολέμου κατά της τουρκίας, προβαίνει σε προσάρτηση της Κύπρου.

1915.—Νέα κυβέρνηση στην χώρα, υπό τον Στέφανο Σκουλούδη. Η κυβέρνηση Ζαΐμη που απεχώρησε, ήταν στην εξουσία για μόλις έναν μήνα (24 Σεπτεμβρίου).

1918.—[ν.ημ.] Υποβάλλει την κανονική του παραίτηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γερμανός Ε’, πεισθής τελικά από τον Προύσης Δωρόθεο. Ο Πατριάρχης είχε δεχθεί την αποδοκιμασία των πιστών, κατά την επιμνημόσυνη Λειτουργία της 5/18 Οκτωβρίου 1918, «καθ᾽ ἢν στιγμὴν ἐμνημόνευε πάντων τῶν πεσόντων καὶ ἐξαφανισθέντων· [τότε] διάτορος γυναικεία φωνὴ ἐκ τοῦ γυναικωνίτου ἠκούσθη «Κάτω»· ἐδημιουργήθη ἐν τῷ Ναῷ κυριολεκτικῶς πανδαιμόνιον. Ἐξελθὼν τότε εἰς τὴν Ὡραίαν Πύλην ὁ Μητροπολίτης Προύσης, συνέστησεν εἰς τὸν Λαὸν νὰ ἡρεμήσῃ, διαβεβαιώσας ὅτι ὁ «γέρος», ὡς ὠνόμαζον τὸν Πατριάρχην, θὰ παρητεῖτο. Μετὰ τὸ τέλος τῆς συντομευθείσης πλέον Λειτουργίας, ὁ Γερμανὸς Ε´, ζητήσας ὅπως ἐκ τοῦ ἐξώστου τῆς Μ. Πρωτοσυγκελλίας εὐλογήσῃ τὰ πλήθη, ἐδέχθη τρίτην καὶ βιαιοτέραν ἀποδοκιμασίαν, ἀποσυρθεὶς ἐν καταφανεῖ ταραχῇ εἰς τὰ ἰδιαίτερά του δώματα (…) μετὰ ταῦτα ἀπεσύρθη εἰς τὴν μητρόπολιν Χαλκηδόνος πλησίον τοῦ πνευματικοῦ του ἀναστήματος Χαλκηδόνος Γρηγορίου. Μετὰ τὴν ἀποστολὴν συνοδικῆς ἐπιτροπῆς ὅπως ὑποδείξῃ εἰς τὸν πατριάρχην νὰ παραιτηθῇ, ἥτις οὐδὲν ἐπέτυχεν, μετέβη ὁ Προύσης Δωρόθεος ὅστις κατώρθωσεν ὅπως πείσῃ τὸν πατριάρχην νὰ ὑποβάλῃ τὴν 25/12ην Ὀκτωβρίου 1918 τὴν ἀπὸ τοῦ οἰκουμενικοῦ θρόνου κανονικὴν παραίτησίν του».

1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

.—Σκοτώθηκαν λόγω αεροπορικού ατυχήματος, που συνέβη στο αεροδρόμιο Σέδες όπου υπηρετούσαν, ο αεροπόρος μας Χαράλαμπος Κοκκώνης (εκπαιδευτής) και οι Λιόντας Αθανάσιος και Παπαχρήστου Χρυσόστομος. [http://www.pasoipa.org.gr/]

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ.Ασία μάχεται εναντίον τούρκων ατάκτων.

1921.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους ενάντια των τούρκων.

.—Η μυστική συμφωνία του σφαγέα κεμάλ με τις «συμμαχικές» δυνάμεις και ιδίως την Γαλλία, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Ιταλική αποστολή βρίσκεται ήδη στην Άγκυρα ενώ ξεκινάει η απομόνωση της χώρας μας από τους «Συμμάχους».

1922.—Παραπέμπονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ο πρώην αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γ.Χατζηανέστης, οι πολιτικοί Δ.Γούναρης, Ν.Στράτος, Π.Πρωτοπαπαδάκης, Ν.Θεοτόκης, Γ.Μπαλτατζής και ο υποστράτηγος ε.α. Ξ.Στρατηγός, καθώς και ο υποναύρχος ε.α. Μ.Γούδας.

1923.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης, ενώ υπηρετούσε στη Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως με αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε στον Θερμαϊκό Κόλπο, κοντά στο ακρωτήριο Κάτω Βηλωνάς Χαλκιδικής.

.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Γεώργιος Τυροδήμος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε στον Θερμαϊκό Κόλπο κοντά στο ακρωτήριο Κάτω Βηλωνάς Χαλκιδικής.

1924.—Το προξενείο μας στην κατεχόμενη Ρόδο, κάνει γνωστές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τις συζητήσεις των Ιταλών με τοπικούς ιεράρχες περί αυτοκεφάλου.

1925.—Δημοτικές εκλογές σε όλη την χώρα.

.—(Κατ’ άλλες πηγές 10/10) Μετά από επεισοδιακή καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών, οι αρχές του δικτάτορα Πάγκαλου, συλλαμβάνουν τον Ν.Πλαστήρα. Θα ακολουθήσει η εξορία του στην Ιταλία.

1936.—Χίτλερ και Μουσολίνι συνάπτουν τον Άξονα Ρώμης- Βερολίνου. Η συμφωνία παρέμεινε μυστική έως την 1η Νοεμβρίου.

1941.—Ο Ιερομόναχος Δανιήλ Θάσιος, είναι το επόμενο θύμα των αιμοδιψών βουλγάρων. Αδελφός της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, καταγόταν από τις Μουριές Θάσου. Κατά τα γεγονότα της Δράμας (28 Σεπτεμβρίου 1941), όταν οι βούλγαροι άρχισαν τις σφαγές, τον συνέλαβαν έξω από το Παλαιοχώρι Παγγαίου, στην θέση Πλατανάκια, ενώ επέστρεφε από την Καβάλα, και αφού προηγουμένως τον βασάνισαν, τον εκτέλεσαν.

1942.—Οι Ελληνικές δυνάμεις ταξιαρχίας, μάχονται και νικούν τους Ιταλογερμανούς στην Αφρική.

1944.—Οι Γερμανοί εκκενώνουν την Ελασσόνα.

.—Ιδρύεται ο ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών), στον οποίο συγχωνεύονται οι μικρές στρατιωτικές ομάδες δεξιών βασιλόφρονων αξιωματικών, που ιδρύθηκαν ως αντίδραση στα αριστερά κινήματα της Μέσης Ανατολής. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος, επανερχόμενοι οι αξιωματικοί και διαβλέποντας από τις συνθήκες που επικρατούσαν τα σύννεφα του εμφυλίου, αποφάσισαν να κινηθούν περισσότερο αποτελεσματικά. Έτσι ιδρύθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1944 στην Αθήνα από ένα εκπρόσωπο της «ΕΝΑ» (Ένωση Νέων Αξιωματικών) και έξι αντιπροσώπους της «Τρίαινας», που ήταν αντικομμουνιστικές και φιλοβασιλικές οργανώσεις και είχαν ιδρυθεί από αξιωματικούς μονάδων του Ελληνικού Στρατού στη Μέση Ανατολή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1949.—Αποχωρούν από την Ελλάδα τα βρετανικά στρατεύματα.

1959.—Ξεκινάει επίσημα η Α΄ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου με 16 ομάδες.

1980.—Πεθαίνει ο εκδότης και ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Ακρόπολη» και «Απογευματινή», Νάσος Μπότσης.

1984.—Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος Βαβανάτσος, 89 ετών, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος [1962]. Υπήρξε ένας από τους πλέον σημαίνοντες και αμφιλεγόμενους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος του 20ο αιώνος. Η υπόθεση της εκλογής και της πτώσης του από την θέση του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπήρξε μείγμα παρασκηνιακής δράσης πολιτικών, εκκλησιαστικών και παρεκκλησιαστικών παραγόντων.

1991.—Ζημιές ανυπολόγιστης αξίας προκαλούνται από ομάδες καταληψιών στο νεοκλασικό κτίριο της Πρυτανείας του ΕΜΠ.

1995.—Ως νομικά αβάσιμες επιστρέφει το γερμανικό ΥΠΕΞ, 1.000 αγωγές πολεμικών αποζημιώσεων, που έχουν υποβάλλει Έλληνες πολίτες κατά του γερμανικού κράτους.

via http://eistorias.wordpress.com/2014/10/25/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BF-25-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85/#more-22212